Polisen sköt man efter mordförsök

Misstänkt gärningsman i 70-årsåldern sköts på kvällen av polisen

NYHETER

Polisen sköt på måndagskvällen en äldre man som tidigare under dagen gjort sig skyldig till mordförsök på norra Gotland.

– Han sköts i vänster lår, höger lår och i bröstet, säger Dan Paulsen, informationsansvarig vid Gotlandspolisen.

Sent på måndagskvällen vårdades mannen, som är i 70-årsåldern, på akuten vid Visby lasarett. Hans tillstånd var inte livshotande, enligt ett pressmeddelande från Gotlandspolisen.

”Tjänsteåtgärd”

Upprinnelsen till polisskotten var en händelse på eftermiddagen då sex personer kom till mannen för att enligt Paulsen ”utföra en tjänsteåtgärd”. Vilken ville han dock inte säga.

– När de var klara med det sköt gärningsmannen en av dem, först med ett skott och sedan med ytterligare två skott. Den beskjutne och två till tog sig ut genom dörren, sade Paulsen.

Den skottskadade, en 48-årig man, fördes till sjukhus där man senare konstaterade att skadorna inte var livshotande och att hans tillstånd var stabilt.

Flydde till balkong

De tre som inte lyckades ta sig ut ur huset tog sin tillflykt till en balkong där de uppehöll sig fram till dess att de kunde evakueras klockan 21.10. Gärningsmannen befann sig då i husets nedervåning.

Det var när gärningsmannen skulle gripas strax före klockan 22 som han blev skjuten. Mannen kom ut från huset och sköt mot poliserna varvid de besvarade elden.

Dan Paulsen kunde sent på måndagskvällen inte svara på om en eller flera poliser skjutit, bara att en internutredning av händelsen skulle inledas.

Malin Ekmark/TT

ARTIKELN HANDLAR OM