Får sparken för Baby P:s död

Socialen gjorde 60 besök – ändå slog de pojken till döds

NYHETER

17 månader gamla Baby P torterades till döds av sin familj.

Nu får chefen för socialförvaltningens barnavdelning sparken.

Foto: AP

Aftonbladet.se har tidigare rapporterat att pojken, som i brittiska medier kallas för Baby P, hade över 50 skador när han hittades blodig i sin spjälsäng.

Han hade en bruten rygg, nio brutna revben, kraftiga skallskador, saknade naglar, en allvarlig skada på munnen, ett sönderslitet öra och åtskilliga blåmärken över hela kroppen.

Vidtar åtgärder

Trots att de sociala myndigheterna listat Baby P som ett utsatt barn ingrep ingen i tid. Pojken var bara 17 månader gammal när han misshandlades till döds av sin mamma och två män förra året.

Efter dödsfallet krävde den ansvarige ministern Ed Balls en fullständig rapport om hur tragedin kunde inträffa.

Efter att ha tagit del av rapporten tillkännagav Balls under en presskonferens på måndagseftermiddagen att chefen för socialförvaltningens barnavdelning får sparken. Ytterligare två personer i kommunledning sade upp sig innan presskonferensen inleddes.

– Efter att ha studerat rapporten har jag beslutat att agera omedelbart, sade Ed Balls enligt brittiska tidningen Daily Mirror.

Straffet dröjer

Hans första prioritering är att tillsätta en ny ledning för de sociala myndigheterna i Baby P's hemkommun Haringey.

Det värsta, enligt ministern, var att myndigheterna misslyckats med att prata med barnet, att myndigheten misslyckats med att informera och att man inte ingript trots påtagliga bevis.

Mamman och de två männen har dömts för Baby P:s död, rapporterar TT. På grund av juridiska teknikaliteter fastställs deras straff först i vår.

Fallet har fått stor uppmärksamhet över hela Europa och väntas enligt nyhetsbyrån leda till att den brittiska lagstiftningen kring utsatta barn skärps nästa år.