Sahlin utesluter inte statligt ägande

NYHETER

Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin kan tänka sig att staten går in som tillfällig ägare av svensk fordonsindustri.

– Jag tycker att krisen är så allvarlig och riskerna så stora att det vore fel att i dag börja med att säga vad staten inte ska göra. Regeringen har ett stort ansvar att nu dra i gång den här dialogen i Sverige, och skulle det vara så att det handlar om att tillfälligt rädda svensk bilindustri i väntan på en seriös ägare – det är självklart att staten inte ska vara en långsiktig ägare – så får man inte utesluta det i dag, säger Sahlin till TT.

Hon är kritisk till regeringens passivitet.

– Om man tror och är övertygad om att svensk fordonsindustri behövs för framtiden, så kan man till att börja med inte sitta passiv och bara titta på för det gör ingen annan regering. Ingenting bör uteslutas. Samla brett de intressenter som finns i Sverige, inklusive AP-fonden, för att diskutera vad kan Sverige göra, säger hon.

– Jag skulle vilja veta vilka kontakter Fredrik Reinfeldt haft med Nicolas Sarkozy och Angela Merkel, för det finns ju regeringar runt om i Europa som sitter och tittar på sina bilindustrier. Här måste man ju ha en strategi, så att det inte bara blir en kapplöpning ner i avgrunden.