”Statistiken styr vår verksamhet”

Poliser känner sig maktlösa under ledningens krav

NYHETER

Rapporten som visar att polisen prioriterar att göra nykterhetskontroller när chansen att få fast rattfyllerister är som minst har retat upp Aftonbladets läsare och kommentarerna är många. En polis som vill vara anonym ger sin syn på saken

- Om allmänheten fick en inblick i hur illa det verkligen är skulle det bli ramaskri.

Han håller med polisforskaren Stefan Holgersson, som varit med och gjort studien, om att ansvaret ligger på högsta ledningen.

- Det är frustrerande att statistiken helt och hållet styr. Hos oss är det bestämt att om vi måste välja mellan verksamheten och ekonomin så ska ekonomin alltid gå före. Följden av detta blev till exempel att vi inte kunde ta fast en notorisk rattfyllerist eftersom vi blev beordrade att åka hem för att de skulle slippa betala övertid. Det är jättejobbigt och energislukande att jobba under sådana förhållanden.

Han menar att de genomför manifestationer och skriver till exempel inte ut böter förutom när det inte finns någon annan lösning.

- Våra chefer kan ju önska sig ett antal ordningsböter men de kan aldrig beordra oss att skriva så det blir ett sätt att visa vårt missnöje.

"Vill vara effektiva poliser"

Bland läsarkommentarern skriver signaturen Polis1/U att det är polisledningen som satt målen och om de inte nås får länspolismästaren svårare att driva politiska frågor.

- Därför blir vi tvungna att nå ett kvantitativt mål istället för ett kvalitativt vilket är förkastligt. Tro mig när jag säger att irritationen är påtaglig bland kollegorna. Vi vill vara synliga och effektiva poliser.

"Var är polisen när de behövs?"

Flera läsare ifrågasätter polisens val av tider och platser för alkoholkontroller. Signaturen Malinmallan berättar om den småstad där hon tidigare bodde och där polisen alltid testade nykterhet på två speciella dagar.

- Jag trodde det var ett skämt. Alla visste exakt när och var polisen skulle stå och kunde helt enkelt undvika den platsen.

Experten som bor utanför Göteborg undrar var polisen är när den behövs - på helgerna.

- De tar fast vanliga Svenssons för fortkörning på dagtid. Men på kvällar och helger då det är livat ser man inte en enda polis, skriver han och får medhåll av Corven som aldrig har sett en nykterhetskontroll en lördagnatt.

"Makalöst"

Även bloggarna har uppmärksammat rapporten.

- Rent makalöst! Vad är det för dumheter? Att polisen inte räcker till när de behövs kan alltså bero på att de står undangömda och haffar bilister som troligen inte är rattfulla, skriver Mina Moderata Karameller.

Vad tycker du? Skriv din åsikt i artikelkommentarerna här nedan eller i kommentarerna till artikeln om rapporten.

ARTIKELN HANDLAR OM