Isbjörnen Knut kan flytta till Orsa

Foto: Foto: ap
Flytar till Orsa?
NYHETER

Isbjörnen Knut på Berlins Zoo, kan bli svensk. Orsa björnpark bekräftar att man i cirka ett års tid har fört samtal om att få kändisnallen som affischnamn för parkens stora isbjörnssatsning.

Inför Knuts tvåårsdag på fredag har Berlins Zoo avslöjat att man överväger att flytta sin stora publikmagnet. Orsaken är bland annat att Knut ska få möjlighet att träffa en hona.

Orsa björnpark i Dalarna är ett av alternativen som nämns som möjliga, nya hem.

Torbjörn Wallin, vd för Orsa Grönklitt AB som äger parken, bekräftar att man gärna vill ha Knut.

”Världens mest kända björn”

– Det är ju världens mest kända björn, konstaterar han.

I ett års tid har företrädare för Orsa-parken fört samtal med Berlins Zoo, Europeiska djurparksföreningen och isbjörnskoordinatorn i Amsterdam om att få ta emot kändisbjörnen.

Wallins och Orsas trumfkort är en helt ny isbjörnsanläggning på fyra hektar som väntas slå upp portarna i maj 2009. I satsningen ingår också en informationskampanj för tio miljoner kronor om den utrotningshotade arten.

Att kunna bidra till att rädda isbjörnarna är, enlig Wallin, det djupare motivet till att bygga anläggningen – där förstås Knut skulle vara den perfekta affischpojken.

Om det blir verklighet återstår att se. Trots att den lille vita pälsbollen vuxit upp till en grådaskig bortskämd jättebjörn så har tankarna på att flytta Knut utlöst en proteststorm bland Berlinborna. De tog Knut till sitt hjärta när han avvisades av mamman Tosca och föddes upp av människor för två rå sedan, rapporterar tyska medier.

TT