SAS-plan flög med hål i vingen

SAS: Misstänkt kulhål

NYHETER

Ett SAS-plan som anlände till Arlanda från Phuket i Thailand hade ett hål i vingen.

– Vad jag kan säga nu är att det finns misstankar om ett kulhål, säger Anders Lindström, informationschef, SAS international.

Planet, en så kallad Airbus 340, med flightnummer SK976 landade under gårdagen med svenska turister från Phuket i Thailand.

På Arlanda undersöktes planet av servicepersonal. Där upptäcktes ett sex millimeter stort hål i den ena vingen.

– Hålet fanns i skevrodret på vingen. Vi vet ännu inte vad som orsakat det. Våra tekniker är på väg för att utreda det, säger Yvonne Lindholm, Arlandapolisen.

Misstankar om ett kulhål

SAS uppger att man tar mycket allvarligt på incidenten.

– Vad jag kan säga nu är att det finns misstankar om ett kulhål. Men det kan vara naturliga orsaker. Tyvärr kan jag inte säga mer, säger Anders Lindström, informationschef, SAS international.

Enligt SAS ska det inte ha varit någon omedelbar fara för passagerarnas säkerhet.

– Men vi tar extremt allvarligt på detta. Det är en ganska stor undersökning de har satt i gång här och vi sätter inte tillbaka planet i trafik om det inte är säkert, säger Anders Lindström.

Skyldiga att lämna rapport

SAS har enligt bestämmelserna 72 timmar på sig att lämna en rapport till Luftfartstyrelsen.

– Vi har inte fått någon rapport om det än. Enligt rutinerna ska SAS själva ta ställning till problemet först. Vi kan därför inte kommentera själva händelsen i nuläget, säger Karin Nordenö, informatör Luftfartsstyrelsen.