”Inte statens uppgift äga bilföretag”

NYHETER

Regeringen jobbar nu ”dag och natt” för att lösa krisen för den svenska bilindustrin.

Men att staten skulle gå in och ta över Volvo och Saab, det är inte aktuellt, enligt näringsminister Maud Olofsson.

– Det är inte statens uppgift att äga bilföretag, sa Olofsson vid en presskonferens i dag.

Däremot öppnade Olofssons statssekreterare, Jöran Hägglund, för möjligheter att ge lånegarantier till företag i kris.

Just nu diskuteras den möjligheten på EU-nivå.

– Det kommer att bli klart inom de närmaste dagarna, sa Hägglund.

Inte aktuellt med statligt ägande

Under tiden är beskedet från regeringen entydigt: Vi kan stödja med resurser för forskning och utveckling och genom utbildningsinsatser. Mer pengar till forskningen kan komma att skjutas till. Men att gå in som ägare – det är inte aktuellt. Maud Olofsson kritiserade de som nu för fram tanken på ett tillfälligt statligt ägande.

– Vän av ordning måste fråga: Hur vet de att det blir tillfälligt? Skattebetalarna måste vara medvetna om att det är riskfullt att gå in med deras pengar och köpa Volvo och Saab. Från statens sida bör vi begränsa oss till att skapa förutsättningar för att utveckla de här bolagen, sa Olofsson.

”Beklagar oron”

Hon har varit i kontakt med kommunledningen i Trollhättan, med Saabs VD för att höra vilka behov som finns. Dessutom förs diskussioner på EU-nivå, bland annat med den tyska regeringen. GM-ägda Opel är drabbad på samma sätt som Saab.

– Jag beklagar den oro det här skapar för alla anställda, i dag hos Saab, i går hos Volvo. Det jag vill säga är att vi nu sitter dag och natt för att hitta en bra lösning för att komma väl ur det här.