”SVT sparkar de svaga och sjuka”

430 anställda i tv-huset ska bort

NYHETER

Slakten på SVT fortsätter.

Efter en våg av omplaceringar ska nu 150 personer sägas upp. Men SVT får stark kritik för sin turordningslista.

– De väljer ut svaga och sjuka, säger en källa.

En efter en kallades de utvalda till konferensrummet Kajutan i SVT-huset i Stockholm.

Där, i det fönsterlösa rummet ovanför Studio ett, fick de drabbade SVT-medarbetarna personligen beskedet om att de fått sparken. Totalt ska 430 tjänster bort, de flesta genom pensioner och frivilligpaket med avgångsvederlag.

Många upprörda

Resten, 150 personer i hela Sverige, avskedas. Förhandlingarna om lagturlistan, där anställningstid och möjligheter till omplacering bedöms, påbörjades för flera månader sedan. När de anställda nu får beskedet om vilka som ska få gå höjs många upprörda röster.

– Tidigt under förhandlingen såg vi ett mönster i vilka de ville ha bort. De har valt ut svaga, sjuka och personer som varit lediga mycket, säger en person med insyn.

Flera reportrar med 20-årig erfarenhet och långa anställningstider har sagts upp.

Jobbat 34 år

Fotografen Tommy Dahlström, 55, har varit anställd på SVT i 34 år. Han har varit föräldraledig i långa perioder och när han i september kom tillbaka från semester fick han inte längre arbeta som fotograf. Istället skulle han stödja andra fotografer.

I går fick han beskedet att han måste sluta.

– Jag protesterade direkt och sa det måste vara ett brott mot turordningsreglerna, säger han

– Det är arbetsgivaren som bestämmer och det är inte alltid enkelt men vi har följt lagen om anställningsskydd, säger SVT:s personalchef Heléne Axelsson-Sahlin.

Sparpaketet har försatt hela SVT i chocktillstånd och många anställda mår väldigt dåligt. Personal från företagshälsan och Trygghetsrådet tar hand om uppsagda.

– Vi kommer att driva ett antal fall som tvister, säger Tommy Eklund, Unionens fackklubbsordförande på SVT.