Inte omöjligt att besöka Nordkorea – om du inte är journalist

NYHETER

Att besöka Nordkorea som svensk turist är inte omöjligt, även om du får räkna med en semester som du firar ackompanjerad av två guider. Att resa omkring ensam i Nordkorea är nämligen inte tillåtet.

— Man tillåter inte att någon reser runt på egen hand, man måste hela tiden ha en guide, säger Julia Dalard Vd för Korea Konsult en resebyrå som specialiserat sig på Nordkorea.

I går var det premiär för samarbetet mellan Aftonbladet TV och det internationella tv-bolaget VBS.tv där läsarna kunde ta del av unika tv-bilder ur den hyllade dokumentären ”The Vice Guide to North Korea”.

Direkt efter premiär började läsarna kommentera att det som svensk medborgare inte alls är så svårt att ta sig in i Nordkorea. Många av läsarna hade själva varit där utan att ha upplevt problem med att få komma in i landet.

En sanning med modifikation visade det sig.

Måste ha förbetald resa

— Det är inte svårt för en svensk medborgare att få turistvisum, men de måste ha en förbetald paketresa. Det gäller som ett krav för att få ett visum till Nordkorea, säger Julia Dalard, VD för Korea Konsult en resebyrå som specialiserat sig på resor till Nordkorea.

Men för vissa svenskar är det totalstopp. Journalister och personer som är anställda av försvaret har ingen möjlighet att få ett turistvisum till landet. Det kan också vara problem om man har stämplar i sitt pass från USA, Israel eller Sydkorea. Medborgare från de länderna är överhuvudtaget inte välkomna i Nordkorea.

Inte resa fritt

Om man beslutar sig för att resa till Nordkorea som turist får man vara beredd på att man inte kan röra sig fritt i landet. När man kommer fram möts man av två guider, dessa kommer att vara vid din sida tills att du lämnar landet.

— Man tillåter inte att någon reser runt på egen hand, man måste hela tiden ha en guide, säger Julia Dalard.

Det finns även en del andra regler man bör tänka på. Att fotografera är tillåtet och även att filma med en amatör videokamera.

— Det finns en del regler om hur och vad man får fotografera men man får ha med sig sin kamera, säger Julia Dalard.

Internet finns däremot inte i landet och för de turister som har sin mobiltelefon med sig gäller det att lämna den när man kommer in i Nordkorea.

Vill man ringa är det hotelltelefonen som gäller.