Flygtrafiken igång i Bangkok

PAD-demonstranterna packade ihop och lämnade internationella flygplatsen

NYHETER

På onsdagen packade PAD-demonstranterna ihop och lämnade Bangkoks internationella flygplats.

De första planen med strandsatta turister kunde lyfta samtidigt som den politiska oron fortsatte.

Den åtta dagar långa ockupationen avbröts sedan landets konstitutionsdomstol i måndags upplöst regeringspartiet PPP och förbjudit premiärminister Somchai Wongsawat att verka politiskt i fem år. Anledningen är att flera partifunktionärer dömts för valfusk efter valet förra året.

Och efter att demonstranterna dragit sig undan dröjde det inte länge innan flygtrafiken började komma i gång igen. Det första planet som landade på Suvarnabhumi-flygplatsen tog mark strax efter klockan åtta på onsdagsmorgonen svensk tid. Planet, som tillhörde Thai Airways, kom från Phuket med drygt 300 passagerare ombord. Också den internationella flygtrafik återupptogs så smått på onsdagen.

SAS-flyg

– Jag tror fullt och fast att allting kommer att ha återgått till det normala inom två dagar, sade flygplatschefen Serirat Prasutanond.

SAS planerar också att återuppta sina flygningar till och från Bangkok.

Flygbolaget har två flygningar till Bangkok på torsdagskvällen, en från Stockholm och en från Köpenhamn. När passagerarna från Skandinavien lämnat planen ska strandsatta passagerare få resa tillbaka till Europa med dem.

SAS räknar med att få hem alla sina passagerare under helgen.

Runt 250 000 turister blev strandsatta i Thailand sedan flygplatserna Suvarnabhumi och den mindre inrikesflygplatsen Don Muang ockuperats.

Ny premiärminister

Samtidigt meddelade Thailands tillförordnade premiärminister Chavarat Charnvirakul att parlamentet ska välja ny premiärminister på måndag, den 8 december.

– Jag har talat med talmannen och vi kom överens om att föreslå en omröstning om den nye premiärministern den 8 december, sade Chavarat till journalister.

Men ingen förväntar sig att premiärminister Somchai Wongsawats avgång innebär något annat än en tillfällig frist i den politiska kris som rått i landet i tre år. Politiker som stöder PPP och den tidigare premiärministern Thaksin Shinawatra har fortfarande majoritet i parlamentet och väntas genom ett nybildat parti välja en ny premiärminister i nästa vecka, den tredje regeringschefen på lika många månader.

TT