Obama ska tala från muslimsk stad

Sannolikt i något land vid Persiska viken – inom 100 dagar

Foto: AP
Barack Obama.
NYHETER

Barack Obama planerar att hålla ett stort linjetal i en muslimsk huvudstad inom 100 dagar efter det att han svurit presidenteden, skriver New York Times.

Frågan är: Var?

Talet ska syfta till att hela relationerna mellan USA och den muslimska världen i stort – och det kommer sannolikt inte att hållas i något av länderna runt Persiska viken, uppger medhjälpare till Obama.

Men var?

New York Times avfärdar Damaskus (det skulle se ut som om Obama belönar syrierna), Ramallah (eftersom palestinierna anser att Jerusalem är deras rättmätiga huvudstad), Jakarta (för enkelt, han har ju bott i Indonesien), Bagdad (nix, skulle se ut som om han rättfärdigade Irakkriget), Beirut (för många Hizbollah-medlemmar – Secret Service skulle slå bakut), Teheran (för tidigt), Islamabad (för farligt) och Ankara (för säkert) – och konstaterar att det måste bli Egyptens huvudstad Kairo.

Ingen officiell förfrågan

Egypten är muslimskt nog, har tillräckligt stor befolkning och är ett säte för islamiströrelsen Muslimska brödraskapet, skriver tidningen. Landet är en av USA:s allierade men det finns tillräckligt mycket spänningar för att valet av plats ska kännas spännande. Och egyptiska ambassaden i Washington bekräftar att någon från Obamas team har ”nämnt möjligheten”, men ingen officiell förfrågan ska ännu ha framförts.

TT