’NN – en bastard som jag älskar’

Tyskans okända resedagbok kan fälla åklagarens vittne

Foto: jerker ivarsson
skrattar i rätten På torsdagen inleddes hovrättsförhandlingarna mot Christine Schürrer, som i tingsrätten dömdes för morden på Maximilian och Saga. Schürrer skriver i sin dagbok om Max och Sagas bonuspappa: ”NN – en dum bastard som jag (tyvärr) älskar”.
NYHETER

VÄSTERÅS. Christine Schürrers resedagbok kan fälla åklagarens nya vittne.

Men i dagboken beskriver hon också de dubbla känslorna inför Max och Sagas

bonuspappa.

”NN är en dum bastard, som jag tyvärr älskar”.

I går inleddes hovrättsförhandlingarna mot Christine Schürrer, 32. I tingsrätten dömdes hon till livstids fängelse och utvisning för morden på Maximilian och Saga Jangestig, och för mordförsök på deras mamma Emma.

Christine Schürrer satt försjunken och läste större delen av dagen. Till en början bläddrade hon i den resedagbok som är ett av försvarets viktiga bevis mot det nya vittnet som träffade tyskan i Grekland. Hon småskrattade och bläddrade fram och tillbaka. Sedan tog hon upp en pocketbok.

Mådde dåligt

I dagboken skriver hon om Greklandsresan i augusti 2007 – ett år efter veckan med Emma Jangestigs sambo på Kreta. Av anteckningarna framgår att hon mådde dåligt och tänkte mycket på Max och Sagas bonuspappa.

Stockholm, 2007-06-28:

”NN är en dum bastard som jag (tyvärr) älskar.”

Syros, Grekland, 2007-08-10:

”Allt jag ville var att vara din drottning, jag vet att jag skulle varit bra på det. Men du vill inte ha någon drottning, du vill ha en bitch. Nu får du vad du förtjänar!”

Piraeus, Grekland, 2007-08-14:

”Nu skulle jag ha behövt NN. (Fantiserar om sambon.) Det skulle vara för bra för att vara sant. Det skulle vara perfekt.”

Som Aftonbladet tidigare rapporterat har åklagaren kallat ett nytt vittne som säger att Christine Schürrer planerade att döda barnen redan i augusti 2007.

Hon säger att hon träffade Schürrer på Kreta sju månader innan morden i Arboga.

– Hon sa att hon hade träffat ”sitt livs kärlek”. Men den mannen befann sig nu i en annan relation och där fanns två barn. Sedan sa hon att det där med barnen ”skulle man ju kunna lösa”. Jag har inte tvivlat på att hon menade att undanröja barnen, säger den tyska kvinnan i polisförhör.

Kände till relationen

Enligt åklagaren kände Christine Schürrer till att hennes före detta pojkvän hade en ny relation med Emma Jangestig när hon reste till Grekland.

Kvinnan ska höras i hovrätten den 18 december. Men nu kan åklagaren tvingas dra tillbaka vittnesmålet.

I förhöret säger det tyska vittnet att hon och Schürrer träffades någon gång mellan den 15–20 augusti i Plakias på Kreta.

– Den 16 augusti skrev jag i min dagbok: ”Wow, det finns folk på detta hostel som jag inte tycker om”, därför tror jag att det var under den resan som det här samtalet ägde rum, säger hon.

Uppgiften stämmer inte

Men uppgiften stämmer inte med Schürrers dagboksanteckningar där det framgår att hon var i Aten och tillbaka i Tyskland de dagarna. Och för att styrka hennes version har försvaret kallat tre europeiska vänner som vittnen.

Först ville advokat Per-Ingvar Ekblad skjuta hela rättegången på framtiden eftersom det inte finns tid att kalla vittnena innan den 18 december.

– Det är av yttersta vikt att de hörs. Och jag gör bedömningen att det är omöjligt att hinna kalla dem i tid, sa han inför rätten i går.

Åklagaren Frieda Gummesson tyckte att det var bättre att påbörja förhandlingarna och öppnade för att hon kunde bli tvungen att dra tillbaka sitt nya vittne.

– Det går inte att dra några slutsatser i dag. Vi måste kontrollera det här skyndsamt, säger polisens utredare Anders Pommer.

Hovrätten beslutade att påbörja rättegången i väntan på besked om det nya vittnet.

I dag fortsätter förhandlingarna som är förlagda till tingsrättens säkerhetssal i Västerås. Då ska Emma Jangestig berätta vad hon minns från mordkvällen den 17 mars.

Pekat ut Schürrer

Hon har pekat ut Christine Schürrer som barnens mördare, men tingsrätten valde att inte fästa någon större vikt vid hennes utpekande eftersom det ifrågasattes av rättens minnesexperter.

Nu har överläkaren och professorn Jörgen Borg gjort en neurologisk undersökning av Emma Jangestig.

I sitt utlåtande skriver han att hon kan minnas personen som misshandlade henne med en hammare och dödade hennes barn.

– Det är en jättelättnad. Jag har vetat att det stämmer hela tiden. Nu ska jag bara vara mig själv och berätta vad jag minns, säger hon.

FAKTA

UTDRAG UR SCHÜRRERS RESEDAGBOK