Tio tips – så får du ännu lägre ränta

Så förhandlar du med banken.

NYHETER

Sänk din ränta ännu mer – Aftonbladet hjälper dig att förhandla med banken.

Här ger vi dig de tio bästa knepen.

Sänk din ränta ännu mer – Aftonbladet hjälper dig att förhandla med banken.

Här ger vi dig de tio bästa knepen.

1 Ring runt och se vad bankerna kan erbjuda. Spela ut dem mot varandra. Använd också www.compricer.se eller www.konsumentbankbyran.se för att jämföra bankerna.

2 Bli helkund i banken. Erbjud dig att flytta lån, sparande och lönekonto. Då är du attraktiv för banken. Om du redan är helkund: Säg att du byter bank om du inte får räntan sänkt.

3 Klä dig som en banktjänsteman när du ska förhandla. Vi bedömer ofta andra utifrån oss själva.

4 Se över hur högt belånat huset eller lägenheten är. Du ska få lägre ränta ju mindre av värdet du har behövt låna till.

5 Läs på och skaffa information. Använd rätt termer, hänvisa till Stibor – den ränta bankerna betalar när de lånar pengar sins­emellan.

6 Håll koll på hur Riksbankens reporänta förändras.

7 Var ärlig och öppen om dina svagheter. Om du har betalningsanmärkningar eller liknande så ska du säga detta med en gång. Det ger ett seriöst intryck och du slipper hamna i underläge när det kommer fram. För det gör det.

8 Skaffa dig en personlig rådgivare på banken. En personlig relation med någon på banken kan ge dig bättre förhandlingsläge.

9 Låt förhandlingen ta tid. Om banktjänstemannen inte kan ge dig rabatt så be honom eller henne kolla med sin chef.

10 Gå in i förhandlingen med självförtroende. Det är en stor konkurrens mellan bankerna och det ger dig bra förhandlingsläge. Men var beredd att ge och ta.