Alliansen i gemensamt utspel

Håller presskonferens på förmiddagen

Alliansens partiledare håller på fredagen gemensam presskonferens.
NYHETER

I dag kommer regeringens stimulanspaket som ska ta Sverige ur krisen.

Bland annat väntas alliansen införa nya ROT-avdrag som plåster till den sårade byggsektorn.

Men för bilindustrin väntas inga konkreta åtgärder.

Klockan 10.45 håller alliansens partiledare Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson, Jan Björklund och Göran Hägglund en gemensam presskonferens på Rosenbad.

Exakt vad presskonferensen kommer att handla om vill ingen kommentera. Men på en direkt fråga från aftonbladet.se om det rör sig om ett stimulanspaket svarar Niclas Bengtsson, presschef i Statsrådsberedningen, så här:

– Det är ingen dum idé.

Enligt uppgifter till Svenska Dagbladet kommer regeringen att föreslå någon form av rotavdrag. Syftet är att stimulera den hårt sargade byggbranschen och tvinga fram en vändning i konjunkturavmattningen.

Bilindustrin får vänta

Regeringen har tidigare under hösten låtit förstå att det inte är aktuellt för staten att gå in som ägare för att rädda Volvo och Saab. Inget tyder på att man nu skulle ha tänkt om.

– Vi har kollat. Det är inte något specifikt för fordonsindustrin, säger Erik Geers, Saab Automobiles informationschef.

Geers säger att Saab samtidigt räknar med att det kommer ett besked om stöd till just fordonsindustrin i ett senare skede.

Krävt åtgärder

Sedan den finansiella krisen på allvar drog in över Sverige har i stort sett alla, från oppositionen till Svenskt näringsliv krävt åtgärder från regeringen. De har hittills hänvisat till den budget som lades i september, och de stimulansåtgärder i form av bland annat sänkta skatter som föreslås där.

Håller presskonferens

Men i går sa både statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg att regeringen arbetar med ett stimulanspaket. Kostnaden för åtgärdspaketet kommer att vara mindre än 15 miljarder kronor.

I dag håller även arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin en pressträff i Volvofabriken i Olofström.

Regeringens presskonferens börjar 10.45. Aftonbladet.se bevakar på plats.

LIVE-TV: Aftonbladet sänder live från presskonferensen 10.45.

ARTIKELN HANDLAR OM