Topsning av barn kan lösa morden

NYHETER

LINKÖPING. Barn är polisens nya heta spår i jakten på dubbelmördaren i Linköping.

Sedan fallet togs upp i TV 3:s ”Efterlyst” har polisen fått in 60 nya tips och flera namn på unga personer. Någon av dem kan vara mördaren.

Nu kommer barnen att förhöras och dna-testas.

Eter fyra år av fruktlösa spaningar gjorde polisprofessorn Leif GW Persson på TV 3:s ”Efterlyst” en ny och egen gärningsmannaprofil.

Efter att ha granskat utredningen av morden på Mohammed Ammouri, 8 och Anna-Lena Svensson, 56, i oktober 2004 kom Leif GW Persson fram till att det skulle kunna vara ett barn som är den skyldige.

Tänka i andra banor

– Min förhoppning var att någon skulle tänka i andra banor och börja berätta, säger Leif GW Persson.

Flera av de drygt 60 tipsen innehåller helt nya uppgifter och namn på barn och ungdomar som skulle kunna vara mördaren.

– Om personen stämmer in på de uppgifter vi har i fråga om signalement och annat, kommer vi att göra en dna-topsning för analys, säger Benniet Henricson förhörsledare och handläggare på polisen.

I en soptunna i närheten av mordplatsen på Åsgatan i centrala Linköping hittades mördarens mössa. Från hårstrån i mössan har polisen lyckats säkerställa en dna-profil.

Kan börja testa barn

Under de fyra år som gått har mer än 750 personer i området kring mordplatsen testats mot mördarens dna – utan resultat. Barn under 15 år får bara testas i särskilda undantagsfall. Men nu kan det enligt polisen bli aktuellt att topsa personer som tidigare inte fick testas för sin låga ålder.

Skulle inte det ge resultat kommer polisen att kolla samtliga barn som bodde i området när mordet skedde.

– Då väljer vi ut och plockar in de pojkar som faller in på signalementet, säger handläggaren Benniet Henricson.

ARTIKELN HANDLAR OM