Skrev ut checkar på 440 miljoner

Checkarna saknade täckning – ”Det låter inte klokt, jag vet”

NYHETER

Strixchefen Robert Aschberg skrev ut checkar på nästan en halv miljard kronor – checkar som helt saknade täckning.

Han skrev ut dem till sin vän, den kriminelle ”Solvallakungen” Tore Ferdinand Pettersson, men syftet var helt lagligt, enligt Aschberg.

– De skulle visas upp i något sammanhang, säger han.

Det var under ”något eller ett par års tid” som Aschberg skrev ut ”gummicheckarna” som alltså uppgår till det hisnande beloppet 440 miljoner kronor. Det avslöjas i en nyligen avkunnad dom, där Aschberg stämts av en tandläkare på drygt femton miljoner kronor. Stockholms tingsrätt gav Aschberg rätt, men domen uppges vara överklagad.

”Han lurade mig”

Checkarna ställde Robert Aschberg ut till sin dåvarande vän ”Solvallakungen” Tore Ferdinand Pettersson, men anledningen till att han gjorde så har aldrig riktigt klarlagts. Aschberg vill inte heller i dag berätta i detalj vad motivet ska ha varit.

Men han säger att Pettersson lurade honom till att göra det.

– Han skulle ha dem till något annat än att användas som säkerhet. De skulle visas upp i något sammanhang, säger Aschberg.

Vad då?

– Det vill jag inte gå in på.

Men är det lagligt att göra så?

– Det är inte olagligt. Eller var det i alla fall inte förr, på den tiden, säger Aschberg.

440 miljoner... det är en enorm summa?

– Det låter inte klokt, jag vet. Och det kan vara mer ändå. Samtidigt så blev jag lurad av en person som också lyckades lura många andra; poliser och grovt kriminella. Jag är i gott sällskap, om man säger så.

”Sorgligt kapitel”

Förutom att Aschberg säger sig ha lurats till att skriva ut checkar utan täckning så har han lånat ut drygt 19 miljoner kronor till Pettersson – pengar som han förmodligen aldrig kommer att få tillbaka. Pettersson är död och i dödsboet fanns inget kvar. Aschberg har själv skrivit i Aftonbladet om den sanslösa historien som slutade med att Aschberg förlorade mer pengar än han någonsin gjort tidigare (se separat länk här intill).

– Det var ett sorgligt kapitel i mitt liv. Men jag går inte in i ett svart hål för det, säger Aschberg.

Vart tror du att pengarna tagit vägen?

– Det vet jag inte. Men jag misstänker att det mesta hamnat i statens ägo via ATG. Han har förmodligen spelat bort allt på hästar.

ARTIKELN HANDLAR OM