Det kommer fler paket – var så säker

NYHETER

En sak är fullkomligt säker.

Det är inte det sista krispaket som regeringen kommer tvingas lägga fram.

Lena Mellin.

Regeringens krispaket kom inte som en överraskning. Redan förra helgen avslöjade finansminister Anders Borg (m) att han planerar en rad paket för att stimulera den tvärnitade ekonomin.

– Vi behöver stabilisera den svenska ekonomin och motverka arbetslösheten nu, i vår, i höst och under hela 2010, sa han.

Innehållet var inte heller särskilt förbluffande. Det är ett habilt svenskt krispaket som vilken regering som helst kunnat lägga fram.

Mer pengar till Arbetsförmedlingen, mer yrkespraktik, ännu lägre arbetsgivaravgifter för den som anställer långtidsarbetslösa, fler utbildningsplatser och så lite extra till den ansträngda bygg- och anläggningssektorn.

Skolbänken väntar

De som inte lyckas skaffa sig ett jobb ska kort och gott övervintra på skolbänken och förbereda sig för den arbetsmarknad man tror kommer att finnas när krisen är över. En klassisk svensk krismetod.

Betyget på paketet blev inte överväldiganden. För lite och för sent, var det samlade omdömet.

Inte ens professor Lars Calmfors, ordförande i Finanspolitiska rådet – en myndighet som utvärderar regeringens ekonomiska politik, är särskilt positiv.

Han hade gärna sett att anrättningen toppats med mer pengar till kommuner och landsting. Och lite stimulans av konsumtionen i form av ett extra barnbidrag och ett extra pensionstillskott.

Räcker till 2011

Totalt satsas 23 miljarder extra 2009 till och med 2011. Så länge räknar regeringen alltså med att krisen består, i alla fall på arbetsmarknaden.

Det här var den här regeringens allra första krispaket. Men det blir inte det sista. Var alldeles säker.