Liga tvingade honom tigga

Handikappad hölls som slav – i två år

NYHETER

Ligan tvingade den handikappade 28-åringen till slavarbete.

Under två års tid ska den armlöse mannen under mordhot ha tiggt ihop hundratusentals kronor.

I går åtalades ett svenskt par och tre utländska medborgare för människohandel.

Foto: polisen
hotades till livet 28-åringen kidnappades för att tigga åt ligan. Han och hans mor hemma i Ukraina hotades till livet. På en väska framför honom låg en lapp: ”Snälla, hjälp mig få en operation, tack”.

Olyckan vid järnvägen några år tidigare hade berövat honom båda armarna.

Den 28-årige ukrainaren levde i fattigdom när han för två år sedan kontaktades av den unge moldaviske mannen – som lovade honom en ljus framtid.

I Moskva skulle han få ett kontorsjobb. Men väl på plats förändrades villkoren dramatiskt. Han tvingades ut på stan för att tigga. Från åtta på morgonen till tio på kvällen, sex dagar i veckan, stod han och visade upp sina armstumpar.

Hotades till livet

På en väska framför honom låg en lapp: ”Snälla hjälp mig få en operation, tack.” Pengarna tog den unga moldaven och hans fru hand om. De tog också hand om hans pass och gömde hans armproteser så att han inte längre själv kunde äta eller dricka.

Han hölls fången i en lägenhet och kunde inte fly. För då hotade de döda honom och hans mor hemma i Ukraina. När han ändå flydde vid två tillfällen misshandlade de honom grovt. Det moldaviska paret tog med 28-åringen till sina släktingar i Uppsala.

Slavarbetet fortsatte, bland annat tvingades han tigga i tunnelbanan och vid Skärholmens köpcentrum i södra Stockholm. Ligan tog honom också till Estland, Holland och Spanien.

Slavade i två år

Under nästan två års tid drog den armlöse mannen in mellan 400 000 och 2,2 miljoner kronor till människohandlarna, enligt polisens beräkningar.

En sen augustinatt i år lyckades 28-åringen ta sig till Norrmalms polisstation i Stockholm. Där bröt han ihop och berättade sin historia.

Snart kunde fem personer i ligan gripas. Uppsalaborna, en 37-årig man och en 34-årig kvinna, åtalades i går för människohandel. De övriga tre dessutom för människorov.

Samtliga nekar brott.

– Det är ett hänsynslöst utnyttjande av en människa som är helt försvarslös,

säger 28-åringens målsägarbiträde, Caroline Reiner.

Rättegången inleds på onsdag i Stockholms tingsrätt.