Ordern: Köp svenskt i jul

Så ska folket rädda ekonomin

1 av 3 | Foto: Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX
handla rätt Regeringen försöker stimulera ekonomin – men vill också att svenska folket hjälper till genom att konsumera svenska varor.
NYHETER

Rot-avdrag och fler utbildningsplatser räcker inte.

Nu vill statsministern att svenska folket satsar på egna krispaket – under granen.

– Om ni öppnar julklappen och det står ”made in China” – då har ni inte gjort mycket för att säkra jobben i Sverige, säger Fredrik Reinfeldt.

Krisen har fått svenskarna att hålla hårt i pengarna. Bygg- och hantverksbranschen som för bara några månader sedan hade lysande tider går nu på knäna och i många butiker har julrean redan startat.

För att mota den ökande arbetslösheten la regeringen i går flera förslag för att stimulera jobben.

Återinförandet av rot-avdraget väntas ge 3 000 jobb om året i hantverkssektorn.

Nystartsjobben får en rejäl guldkant och ger företag dubbla arbetsgivaravgiften tillbaka om de anställer långtidsarbetslösa, vilket spås ge nästan 5 000 nya jobb nästa år.

Men båda delarna bygger på att svenska folket öppnar plånboken, så att företagen vågar anställa. Statsminister Fredrik Reinfeldt uppmanar därför till en blågul jul.

– Rot-avdraget börjar gälla på måndag, så det kan bli en del årets julklapp: ge varandra en reparation eller en annan arbetsintensiv tjänst. Det är bättre än att ge varandra prylar som är producerade i andra länder, säger han.

Inga höjda bidrag

Men den som hade hoppats på skattesänkningar eller höjt barnbidrag lagom till julhandeln hade inget att hämta i gårdagens krispaket.

– Jag misstror sådana tillfälliga åtgärder eftersom det som verkar trevligt nu, ska tas bort om något år och ersättas av en nedskärning. Det är så väldigt många av de här ekonomerna tänker: mycket stimulans nu och besparingspaket om ett år. Dit vill jag inte föra Sverige, säger Fredrik Reinfeldt.

Lovar inget

Den krisdrabbade fordonsindustrin blev helt utan stödåtgärder i går. Och Fredrik Reinfeldt ville inte utfärda några löften om ett särskilt paket för den.

– Vi har varit tydliga med att vi inte tänker äga och driva bilföretag. De bilbolagsdirektörer som har makten över svensk fordonsindustri har ju suttit

i amerikanska kongressförhör och vi måste se vad som händer där innan vi bestämmer vad vi ska göra här hemma.

FAKTA

Stimulanspaketet som ska sätta fart på Sverige

Infrastrukturen

Ytterligare en miljard läggs till de tidigare tio miljarderna för drift och underhåll av vägar och järnvägar.

Rot-avdraget

Från och med måndag kan du renovera hemma och dra av hälften av arbetskostnaden eller max 50 000 kronor. I ett hushåll med två personer kan man dra av upp till 100 000. Men Rot-avdraget ingår i samma pott som avdrag för hushållsnära tjänster, så drar du av för städningen blir det mindre kvar att renovera för.

Kostnad: cirka 3,5 miljarder kronor årligen.

Arbetslösa och korttidsarbetslösa

Arbetsförmedlingen får tre miljarder kronor att lägga på coacher för arbetslösa under de kommande tre åren. Dessutom satsas pengar på mer praktik och kompetensutveckling av arbetslösa.

Långtidsarbetslösa

Nystartsjobben ger i dag hela arbetsgivaravgiften tillbaka på skatten åt de företag som anställer långtidsarbetslösa. Efter nyår fördubblas återbetalningen så att företagen i praktiken får betalt för att anställa långtidsarbetslösa. Det spås ge 4 700 fler nystartsjobb nästa år och 6 000 jobb 2010. Kostnad: 900 miljoner kronor 2009 och därefter 1,4 miljarder årligen.

Yrkeshögskolan och yrkesvux

Både yrkeshögskolan och yrkesvux får mellan 2 600 och 5 900 nya utbildningsplatser de kommande tre åren. Kostnad: 200–700 miljoner årligen 2009–2011.

Aftonbladet tipsar om blågula klappar

Teaterbiljetter

Leksaker från Brio (en del är dock importerat)

Svenskproducerade filmer på dvd eller på bio

Spa-helg

Böcker av svenska författare

En semesterresa inom Sverige

Reparationer

Obs! Inte så blågult som det låter...

?Brio är visserligen en svensk leksakstillverkare, men det mesta ur sortimentet har importerats.

?Höganäs Keramik lade ner sin fabrik i början av 2008. Nu tillverkas det mesta i Thailand och Sri Lanka.

H&M, Filippa K och Whyred är bara några av alla de svenska märken som tillverkar sina kläder i låglöneländer.

Ikea har satt Sverige på kartan, men fabrikerna är utspridda lite varstans i världen.

Svenskägda Electrolux är känt för sina vitvaror. Fabrikerna där produkter tillverkas för svenska marknaden hittar du bland annat i Motala, Mariestad eller andra ställen i EU.