Protest inför demonstration

NYHETER

Polis och domstolar ger tillstånd till organiserade upplopp.

Det skriver sex ledande kommunpolitiker i en blocköverskridande protest på Dagens Nyheters debattsida inför lördagens demonstration i Salem.

Salem har precis som Lund förra helgen, i samband Karl XII-firandet, blivit arena för kända våldsverkare och deras organisationer i demonstrationsfrihetens namn, skriver politikerna från moderaterna, socialdemokraterna, folkpartiet, miljöpartiet och kristdemokraterna.

400 poliser i Salem

Politikerna pekar på att en lördag i december varje år tvingas befolkningen i Salem att begränsa sina aktiviteter. Många törs inte gå ut, andra reser bort eller tvingas planera hur de ska undgå att hamna i närheten av demonstrationerna. Gator stängs av i centrala Salem. Ingen vet om det går att komma fram. Busstrafik ställs in och pendeltåget är inte längre ett säkert alternativ. Affärer tvingas stänga i förtid.

Om det inte vore för att man befarar oroligheter skulle inte poliser från hela Sverige skickas till Salem för att ingå i en polisstyrka på 400 poliser, konstaterar kommunpolitikerna.

Polisen har möjlighet att vägra demonstrationstillstånd med hänvisning till ordning och säkerhet.

Högerextrema i fackeltåg

Salems kommun försökte 2007 få tillstånden prövade förvaltningsdomstolarna, men fick avslag i både läns- och kammarrätt. Nu väntar kommunen på att Regeringsrätten tar upp frågan.

Demonstrationerna började när en 17-årig pojke dödades av en pojke med utländsk bakgrund i Salem 2000. Sedan dess har högerextrema grupper årligen samlats till ett fackeltåg i december medan motdemonstranter försökt störa dem.

Och på lördagen är det dags igen.

Inför årets upplaga har brandattentat i Högdalen i södra Stockholm i slutet av november och början av december gjort läget mer spänt.

I år har polisen givit tillstånd till två Salemdemonstrationer. Högersidans Salemfonden har fått tillstånd för fackeltåg 16–19.

Nätverket mot rasism fick tillstånd för en stillastående demonstration klockan 12–15. Men nätverket ville marschera och överklagade förgäves till länsrätten. Kammarrätten vägrade att ge prövningstillstånd och beslutet står fast.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM