Fick skadestånd - i femtioöringar

Avskedades på ogiltiga grunder – förre arbetsgivaren ”ville skämta”

NYHETER

Efter flera vändor i rättssystemet vann Espen Skaar mot sin förre arbetsgivare.

I förra veckan kom en del av skadeståndet – i femtioöringar.

– Jag trodde det var ett skämt, säger Espen till Aftenposten.

Foto: NEJAD ARASH A/Scanpix
Skadestånd Espen Skaar fick rätt mot sin förre arbetsgivare som dömdes att betala 25 000 i skadestånd. I förra veckan kom en del av pengarna – i femtioöringar.

För två år sedan fick mäklaren Espen Skaar på firman Ihus i Grünerløkka ett jobberbjudande från en konkurrentfirma. Han tackade ja, och sa upp sig.

Men Ihus uppskattade inte flytten till konkurrenten och menade att Espen uppträtt illojalt. Han sades upp med omedelbar verkan. Espen klagade hos tingsrätten, som gav arbetgivaren rätt. I hovrätten tilldömdes han dock skadestånd på 25 000 kronor. Beslutet överklagades till Högsta domstolen, som nyligen avvisade överklagandet.

Påse pengar

I förra veckan kom så en del av skadeståndet, levererat av Ihus styrelseordförande Ada Kjenner personligen.

Men Espen trodde inte det var sant när han fann sig stående med en plastpåse med tre kilo femtioöringar.

– Jag trodde det var ett skämt. Hade det varit en kompis så hade jag nog kunnat skoja bort det. Men att styrelseordföranden i egen hög person gör så här tycker jag är mycket märkligt. Det är ju en sak att leka med tanken, en annan sak att verkligen göra det, säger Espen Skaar till Aftenposten.

Måste växlas in igen

Nu fick han inte hela skadeståndet på 25 000 i femtioöringar, utan ”bara” räntan på 592 kronor. Men i alla fall. Espen tyckte inte skämtet var roligt utan har bestämt sig för att lämna tillbaka påsen med pengarna. Med hänvisning till centralbanklagens 14:e paragraf tvingas Ihus att ta tillbaka pengarna igen. Enligt norsk lag är ingen skyldig att ta emot betalning som innehåller mer än 25 mynt av samma sort.

– De har uppenbarligen varit på banken och växlat pengar. Det kan de få göra igen, säger Espen.

I epost till Aftenposten förklarar styrelsordförande Ada Kjenner att de rättar sig efter hovrättens dom. Och angående femtioöringarna:

– Skaar och jag har varit kollegor och styrelsemedlemmar i några år så jag tyckte detta kunde vara en rolig avslutning på historien. Om han känner sig sårad, så kan jag bara beklaga, skriver Ada Kjenner.