Talibanattack mot Nato i Pakistan

Drygt 200 fordon förstördes vid terminal i Peshawar

Foto: AP
NYHETER

ISLAMABAD. Tidigt på söndagsmorgonen angrep pakistanska rebeller Natos huvudterminaler i Peshawar i Pakistan.

De satte eld på över drygt 200 fordon som kör hjälp till, eller skulle användas av, utländska styrkor i Afghanistan.

Omkring 250 tungt beväpnade talibaner omringade Natos huvudterminaler i Peshawar. De avväpnade de tio vakter som fanns på plats och sköt ihjäl en av dem. Sedan hällde rebellerna bensin över fordonen och tände på, sade polisofficeren Abdul Qadir Qamar till AFP.

När polis kom till terminalen gav sig rebellerna av, sade Qamar.

– Det hände vid halvtretiden. De sköt raketer och kastade handgranater och sedan satte de eld på 96 lastbilar, sade polisofficeren Azim Khan.

Till Afghanistan

Bland annat förstördes 89 lastbilar som används för att frakta så kallade humvees, amerikanska militärfordon, och andra fordon som skulle till de utländska styrkorna i Afghanistan.

De flesta förnödenheter till USA:s och Natos styrkor i Afghanistan körs genom Pakistan, en stor del genom ett bergspass mellan Peshawar och gränsstaden Torkham.

– De skrek ”Allah-o-akbar” (Gud är stor) och ”Ner med USA”, berättade en annan säkerhetsvakt.

Knappt en vecka innan genomförde talibanerna en liknande attack i Peshawar. Den gången förstörde de ett tiotal lastbilar med materiel avsedd för Nato i Afghanistan. Två människor dödades.

Allt fler attacker

Förra månaden stängde regeringen huvudvägen till väststyrkorna i Afghanistan under en vecka, eftersom rebeller kapat över ett dussin lastbilar på väg genom Khyberpasset.

Peshawar ligger nära de halvautonoma klanområdena i nordvästra Pakistan, på gränsen mot Afghanistan. Under året har allt tydligare tecken dykt upp på att de militanta islamisterna har spridit sig till området från de klanregioner där talibaner och al-Qaida-anhängare slagit rot.

Enligt Peshawars polischef Safwat Ghayyur planerar regeringen nu en operation mot ”missdådarna”.

– En plan för operationen är klar och vi har arbetat fram en strategi för hur vi ska jaga dem, sade han.

I fredags genomförde terrorister två bombattentat mot marknader i Peshawar och närliggande Orakzai. Bombningarna krävde tillsammans minst 33 liv.

TT-Reuters