”Ät inte irländskt griskött”

Livsmedelsverket kartlägger var det irländska grisköttet hamnat i Sverige

NYHETER

Livsmedelsverket tycker inte att man ska äta irländskt griskött.

Detta efter att landet på lördagen upptäckt att köttet innehåller det cancerframkallande ämnet dioxin.

På lördagen valde Irland att återkalla samtliga fläskprodukter producerade i landet sedan september.

Redan på söndagen meddelade landet att man hade hittat och åtgärdat källan, foder som kom från en enda tillverkare. Tio gårdar, ansvariga för mindre än tio procent av den totala irländska grisköttsproduktionen, ska ha använt sig av det, uppger TT med hänvisning till Reuters.

Inget bacon

På Livsmedelsverket vill man inte ta några risker och avråder tills vidare svenskar från att äta irländskt griskött och bacon.

– Vi tror att de finns irländskt fläskkött på den svenska marknaden. Någonstans tar det ju vägen, säger Peter Brådenmark till aftonbladet.se.

2007 importerade Sverige irländskt griskött för 13,9 miljoner kronor. Hur det ser ut i dag vet man dock inte.

– Om man som livsmedelsföretagare vet med sig att man har köpt irländskt fläskkött så har man ett ansvar enligt livsmedelslagstiftningen att återkalla de produkterna. Även om det bara finns en misstanke.

Lagras i fettet

Dioxinhalterna som uppmätts innebär ingen akut hälsofara, uppger myndigheten. Men ett livslångt intag av mat med dioxinhalter över gränsvärdet kan medföra en ökad hälsorisk för konsumenterna.

– Från Livsmedelsverkets sida arbetar vi just nu med att kartlägga hur mycket irländskt griskött som finns i Sverige. Vi har också gått ut med information till kommunerna och till livsmedelsbranschen, säger Peter Brådenmark, tillsynschef på Livsmedelsverket, enligt ett pressmeddelande.

Han anser det ”oacceptabelt att konsumenter riskerar att få i sig livsmedel som innehåller dioxinhalter över gränsvärdena”.

– Eftersom dioxiner inte försvinner utan lagras i fettvävnaden i kroppen är det viktigt att hålla exponeringen så låg som möjlig.