Giftköttet är sålt i Sverige

”Det är mycket allvarligt”

Foto: Foto: AFPBrådenmark.
farligt fläsk 572 ton irländskt griskött har sålts till Sverige – bland annat har Dafgårds köpt fläsket som kan innehålla gift.
NYHETER

Bannlyst irländskt griskött har nått Sverige.

Bacon i sallader och mackor har sålts i både Stockholm och Göteborg.

– Vi är tagna på sängen, säger Fredrik Andersson, kvalitetschef på företaget Nordic Lunch.

I lördags kväll kom larmet: cancerframkallande gifter har hittats i irländskt fläskkött sedan grisarna ätit kontaminerat foder.

Dioxinhalterna i de slakt-ade djuren var mellan 80 och 200 gånger högre än tillåtet och den irländska regeringen beslutade att allt fläskkött som producerats sedan 1 september skulle återkallas.

Stekt bacon

I går visade det sig att svenska företag och konsumenter drabbats. En okänd mängd kött har nått Göteborg och Stockholm.

En del var färdigstekt bacon som sålts av ett irländskt företag till svenska matproducenten Dafgårds. De har sedan sålt grisköttet vidare till fem kunder – bland annat Nordic Lunch som levererar färdigmat till Stockholms- och Göteborgsregionen.

– Vi har tre produkter där vi använder bacon: Club Sandwich, Caesarsallad och BLT. Vi har stoppat våra leveranser, men det har antagligen redan nått kaféer och butiker, säger Fredrik Andersson på Nordic Lunch.

Spärrade sitt lager

Företaget slutade omedelbart att använda irländsk bacon och ska nu i stället köpa svensktillverkat kött.

Även Dafgårds spärrade i går sitt lager av fläskkött.

– Vi ser mycket allvarligt på det här, nu ska det skickas tillbaka, säger vice vd Magnus Dafgård.

Livsmedelsverket försökte i går spåra det resterande köttet, men förgäves. Samtidigt råddes allmänheten att tills vidare und-vika irländskt griskött.

Under årets första nio månader importerades 572 ton fläsk från Irland, enligt SCB. 46 ton levererades i september. Några senare siffror är ännu inte officiella.

FAKTA

Kan ge cancer

Peter Brådenmark, chef för tillsyndavdelningen på Livsmedelsverket, svarar på frågor om fläskskandalen.

– Miljögifter som är svåra för kroppen att bryta ned. De lagras i vårt fett och kan vid stora mängder ge cancer och problem med fortplantningen.

– Nej, det är inte akut giftigt. Men det påverkar oss på lång sikt och vi ska inte utsättas för det i onödan.

– Vi inväntar besked från Irland om vart köttet tagit vägen.