Bankrån i Lenhovda

En man anhållen – skäligen misstänkt för inblandning

NYHETER

Swedbank i Lenhovda rånades av två maskerade och beväpnade män vid 11-tiden på måndagen.

Rånarna kom över ett okänt belopp.

En man är intagen av polisen till förhör.

Samma bank rånades så sent som i september.

Enligt polisen var gärningsmännen beväpnade med ett avsågat hagelgevär och hotade personalen. Inga skott avlossades dock.

Enligt vittnesuppgifter var rånarna mellan 30 och 40 år gamla. Männen var av meddellängd och uppges vara av utländsk härkomst. De var klädda i grå jackor och grå byxor och svarta rånarluvor.

Flyktbil

– Männen sprang från platsen, de sprang några kvarter innan de troligtvis försvann i en tio år gammal Volkswagen Passat kombi, säger kommissarie Hans Björkman till smp.se.

Flyktbilen ska vara mörkblå eller svart.

Efter rånet stoppades en bil som passar in på beskrivningen av en polispatrull norr om Kosta. Föraren, som var ensam i bilen, är medtagen till förhör.

– Vi har inte hittat något som direkt tyder på att han skulle vara skyldig, men bilen och signalementet stämmer och det handlar om en belastad person som är intressant för oss att i alla fall kolla upp, säger Hans Björkman.

Mannen är skäligen misstänkt för grovt bankrån. Hans bil är tagen i beslag för teknisk undersökning. Efter förhören beslutade åklagare att anhålla honom.

Tre anställda och två-tre kunder befann sig i lokalen när rånarna slog till.

– Ingen skadades fysiskt i samband med rånet, men de är chockade. Vi har folk från vår stödgrupp där och bankledningen i området är satt på att hjälpa till. Så personal och kunder är omhändertagna, men de mår naturligtvis inte bra, säger Bertil Ellvén, Swedbankkoncernens säkerhetsansvarige.

Vägspärrar har upprättats på strategiska platser och i angränsande län och 40 poliser insatta i rånarjakten.

Våldsamt rån

Kriminaltekniker och utredningspersonal finns på plats på banken i Lenhovda.

Två män, 19 och 49, greps i Finland efter rånet i september. Samtidigt återfanns en stor del av rånbytet. Rånet gick mycket våldsamt till den gången när rånarna körde in en bil genom bankens skyltfönster.

Efter att rånarna fick med sig väskor med pengar backades bilen ut ur banken och sattes i brand.

I januari förra året utsattes banken även för ett rånförsök.

FAKTA

Tipsa polisen!

Polisens vill ha information om alla eventuella iakttagelser i samband med rånet. Polisens tipstelefon: 0470-743 289 eller 0470-743 652