Stålbad att vänta för basindustrin

NYHETER

Stålindustrin – 1 300 varslade

?SSAB varslar 1 300 anställda om uppsägning. 320 i Luleå, 350 i Oxelösund och 200 i Borlänge. Resten är i koncernen och bland konsulter och entreprenörer. Skälet är kraftigt minskad efterfrågan på stål. Framförallt från tillväxtmarknader som Indien och Kina.

Bil- och verkstadsindustrin – 40 000 varslade

?Volvo och Saab har tappat kraftigt i försäljning och tvingats lägga ner delar av tillverkningen. Av 3 900 varslade på Volvo, sades i?går 2? 700 upp i Olofström, Skövde och Göteborg.

?Även övrig verkstadsindustri fortsätter blöda. Atlas Copco varslade i går 370 anställda i Örebro.

?På två månader har 40 000 inom bil- och verkstad varslats.

Gruvnäringen – 250 får gå

?Malmproducenten LKAB stänger flera pelletsverk under vintern och våren. Bland annat i Malmberget och Svappavaara. Resultatet är att 250 visstidsanställda får gå.

Skogsindustrin – 1 800 varslade

?Med sina 10–12 procent av exporten en av Sveriges viktigaste exportnäringar. Står för en femtedel av landets investeringar. Varje jobb genererar två jobb utanför näringen. Hittills i år har 1 800 varslats om uppsägning i en rad orter över hela Sverige. Den siffran väntas öka.

Vattenkraften – står starkast

?Den av svenska basindustrier som står starkast. Elförbrukningen minskar bara marginellt även i en djup ekonomisk svacka. Vattenkraften sysselsätter förhållandevis få och många av anläggningarna är sedan länge betalda. Man klarar därför en prissänkning utan problem.

Aftonbladet