8-åring mobbad av sin lärare

NYHETER

En 8-årig pojke i Skåne klagade på att han hade ont i magen och huvudet.

I skolan kallade läraren honom för lat och gav honom extra läxor.

När han rymde hem under lektionstid straffades han med indragna raster.

Den berörda läraren har nu anmälts till statliga Skolinspektionen av pojkens mamma. Hon upplever att sonen blev utsatt för psykisk terror skriver Sydsvenska Dagbladet.

Straffades med läxor

Tillvaron i skolan förändrades för den 8-åriga pojken i andra klass då han fick en ny lärare. Mamman märkte att något var fel när hennes son började rymma hem från skolan. Han klagade även på att han hade ont i magen och huvudet.

I skolan kallade läraren honom för lat och gav honom extra läxor när han hade lämnat skolan under lektionstid.

Pojken fick kämpa hårt med läxorna hemma. Ibland kunde han sitta fem timmar innan han blev färdig. Hans mamma misstänkte att han hade dyslexi men det fick inte läraren att ändra sitt beteende.

Har dyslexi

En gång när pojken hade sprungit hem straffades han med kvarsittning i en och en halv timma. Läraren drog även in alla hans raster under resten av veckan. Pojken tvingades även att gå in ensam i klassrummet.

Mamman skriver i sin anmälan att hon sedan vittnade att läraren skällde ut pojken i en kvart.

Nu har pojken bytt skolan och har även fått klarlagt att han har dyslexi. Där trivs han bättre men enligt mamman mår han fortfarande dåligt av lärarens behandling.

Bestraffning otillåtet

– Rena bestraffningsåtgärder får man inte ta till, däremot får man ta till vissa disciplinära åtgärder i skolan. Om inte de hjälper ska man anmäla till rektorn och sedan till skolans styrelse, säger undervisningsrådet Magdalena Kocan på Skolinspektionen till Sydsvenska Dagbladet.

Den skånska kommunen väntar med åtgärder till att Skolinspektionen har fattat sitt beslut. Skolchefen säger att hon hoppas att den berörda läraren har insett vad han har gjort för fel.

Sydsvenska Dagbladet har nyligen skrivit om att grundskolor och förskolor i Skåne har kritiserats för att det inte finns någon plan som gäller när vuxna mobbar barn.