Fångade – på isflaket

Troels, 45, och Oliver, 25, störtade i havet: Räddades efter 18 timmar

1 av 4 | Foto: GRAFIK: PAUL WALLANDER
NYHETER

Flygkraschen gjorde dem till fångar i den arktiska natten.

Svenske Oliver, 25, och danske Troels, 45, trodde allt hopp var ute.

Men efter 18 timmar fick en räktrålare syn på dem.

– Vi masserade varandra hela natten för att hålla oss vakna och varma, sa Troells i går till sin fru.

I söndags kväll kom larmet in till den kanadensiska räddningstjänsten.

Svenske piloten Oliver Edwards-Neil och danske kollegan Troels Hansen hade drabbats av motorhaveri i sitt Cessna 337-plan utanför Kanadas kust.

Senare samma dag underrättades släktingarna i Sverige – männen var spårlöst försvunna.

Ringde hem

18 timmar senare räddades de mirakulöst. En gråtande Troels ringde hem till sin svenska fru Martina i Göteborg och berättade om natten han trodde livet skulle ta slut.

– Jag trodde inte att han skulle klara sig, berättade Martina i går för sin bror Peter Zinck.

Tillsammans med Oliver – en göteborgare med rötterna i Australien – hade Troells besökt Wabush på Kanadas östkust för att flyga hem ett plan han köpt.

I söndags eftermiddag lokal tid gav de sig av - med destination Iqualit, en ort i nordvästra Kanada där de skulle tanka.

Men de kom inte långt. Över havet havererade en av planets två motorer. Snart lade även den andra av – och planet kraschade på ett stort isflak.

Farkostens tyngd fick isen att brista – i panik kravlade männen ut genom rutorna som krossats vid kraschen och kastade sig i det iskalla vattnet. Flygplanskroppen försvann ner i djupet.

Trasiga lampor

I mörkret lyckades männen simma till närmsta isflak och kravla sig upp. Då kom nästa bakslag, lamporna i räddningsdräkterna de hade på sig gick inte igång. Det innebar att de var osynliga för helikoptrarna som skickades ut för att söka efter dem. Efter några timmar såg de helikoptrarna försvinna – sökandet hade blåsts av.

Temperaturen sjönk till minus 20 grader.

Masserade varandra

– Vi masserade varandra hela natten för att hålla oss vakna och varma, sa Troells i går till sin fru.

Men hoppet om att överleva sjönk snabbt.

Men så efter tolv timmars mörker kom gryningen. Oliver och Troels gav sig själva två alternativ – antingen går vi eller så dör vi. De började gå och hoppade mellan isflak på sin väg.

Men efter timmar av planlös vandring – totalt 18 timmar efter kraschen – var räddningen där i form av en dansk räktrålare.

Kaptenen på Atlantic Enterprise – dansken Bo Mortensen – hade kvällen innan fått frågan om han kunde hjälpa till i sökandet. Hans besättning fick i dagsljuset syn på männen och plockade upp dem.

Hemma i Göteborg kom äntligen samtalet.

– De har haft en otrolig tur. Troels skakade av köld när han ringde sin fru, men var lycklig, säger släktingen Peter Zinck.

Via helikopter flögs männen till Iqaluit Regional Hospital där Oliver fick morfin mot smärtor.

Men de båda mådde under omständigheterna bra.

I natt kunde de – rejält nerkylda men vid liv – vila ut.