Pilotens fru om skräckdygnet

NYHETER

Martina Wallén Hansen hade ställt in sig på ett liv utan sin man, som flygkraschade i isvattnet utanför Kanada.

Då ringde UD – med beskedet om att piloterna från Danmark och Sverige hade hittats vid liv.

– Det känns som om jag har gått igenom en mangel, säger hon till TT.

Troels Hansen, som bor i Mölnlycke med sin familj, köpte det lilla Cessnaplanet i Ohio. Tillsammans med sin vän från Sverige, Oliver Edwards-Neil, skulle dansken flyga hem planet till Sverige.

Tidigt på tisdagsmorgonen ringde det på dörren i Mölnlycke hos Martina Wallén Hansen. Två uniformerade poliser, berättade för henne att planet hade störtat. Det fanns inga spår av varken plan eller människor.

– Det var chock. Fullständig förnekelse. Alla symptom som man läser om kom, jag skakade och det kändes som om jag var i en annan värld, säger hon till TT.

UD ringde

Efter en lång väntan ringde UD tio i fyra på eftermiddagen och berättade att piloterna var hittade – och vid liv.

– Då hade jag redan planerat för hela livet med barnen, hur jag skulle överleva och ta hand om dem.

Nu kom chockkänslorna tillbaks.

– Alla skrek och skrattade, det blev rent hysteriskt. Vi ringde runt och berättade och det kändes som att det kanske finns något att tro på ändå. Det var nästan religiöst, ett mirakel.

Hon har pratat med sin make, som efter omständigheterna mår rätt bra.

– Han är otroligt lättad. De spenderade 15 timmar på samma isflak, hoppade för att hålla värmen och masserade varandra. Framför allt var det viktigt att inte somna – då hade de frusit ihjäl.

”Skiter i julkulor”

Det var inte första gången som Troels Hansen skulle flyga sträckan. Han har flugit i många år och är en erfaren pilot, uppger hustrun. Nu vilar piloterna ut och får vård på sjukhus i Kanada.

– De ska tina upp fötterna. Här hemma ska vi ta det lugnt. Det har varit fruktansvärt och nu är jag så trött. Jag hade långa listor inför julen, pynta, köpa och handla. Allt är borta, jag skiter fullständigt i julkulor. Bara vi får hem honom så ordnar allt sig, säger Martina Wallén Hansen.

TT