”Allt handlar om en sak - hitta ett jobb”

Anna Hammars 2009: Uppsägning från Volvo Lastvagnar i Umeå

NYHETER

Sedan beskedet om uppsägning har Anna Hammar, 38, svårt att sova.

Sista mars nästa år går hon sista dagen på Volvo Lastvagnar i Umeå.

– Jag har inga barn så jag kan ju sätta mig i en skrubb någonstans. För andra blir det jättejobbigt.

Foto: Privat
Anna Hammar, 38, måste lämna jobbet på Volvo lastvagnar i Umeå.

Beskedet kom i måndags förra veckan. Anna Hammar, 38, hade en plats runt 290 på anställningslistan. 485 anställda på Volvo Lastvagnar fick gå. Anna visste att hon skulle höra till gruppen som fick det negativa beskedet.

– Jag har jobbat i tre år så det var väntat att jag skulle vara med på listan. För de arbetskamrater som legat på gränsen har det varit jobbigare.

Sista mars nästa år blir sista dagen på monteringen på Volvo Lastvagnar i Umeå. Anna bävar.

– Bara det här med arbetskamraterna blir tufft. Vi är en så otroligt sammansvetsad grupp. Sista dagen kommer att bli jättejobbig.

I dag kommer Arbetsförmedlingen med sin prognos för 2009. Hur ser din egen prognos för nästa år ut?

– Den är väldigt osäker. I grunden är jag utbildad systemvetare. Jag söker sådana jobb, här runt Umeå, i Skellefteå och Örnsköldsvik, men också i Norge. Den 5 januari ska jag på en anställningsintervju.

Privat har planerna förändrats radikalt sedan beskedet om varsel och trolig uppsägning kom. För i samma veva blev pojkvännen av med sitt jobb. Tankarna på att flytta ihop får vänta.

Halva lönen

– Han har en dotter här i stan och är inte lika mobil som jag. Det är en jobbig situation, att någon ska behöva välja bort sin familj. Som det ser ut nu kommer vi inte att kunna flytta ihop.

Anna är orolig över ekonomin nästa år.

– Det bävar jag för. Med a-kassa kommer jag att få ut runt hälften av min lön. Då går halva inkomsten åt till hyran. Ska jag bo kvar måste jag flytta till någon liten etta. Det är jobbigt att behöva lämna något av det viktigaste man har, sitt hem.

Hoppet står till ett nytt arbete. Men just nu tar rädslorna överhanden.

Jobbigt för många

– Jag tror att det kommer att bli jättjobbigt för många här i Sverige. Jag har inga barn så jag kan ju sätta mig i en skrubb någonstans. Andra med familj och så kommer att drabbas jättehårt. Jag tror att det kommer mera, vi har inte sett slutet än.

Anna har aldrig varit arbetslös. Bara det blir en omställning.

– Psykiskt känns det jättejobbigt. Jag mår inte bra av att gå sysslolös. Jag har börjat få lite sömnsvårigheter och så. Allt kretsar kring en sak - att hitta ett nytt jobb. Förra helgen gick jag med i en demonstration mot hur Volvo har agerat. De har inte lagt en krona för att rädda en enda arbetare kvar.

FAKTA

Namn: Anna Hammar.

Ålder: 38 år.

Bor: Lägenhet i Umeå.

Familj: Pojkvän.

Gör om ett år: Jag tror att jag är i Norge och jobbar som systemvetare.

Annas chanser till nytt jobb

Anna Hammar har jobbat på monteringen på Volvo Lastvagnar i tre år. I grunden är hon systemvetare och söker nu sådana jobb.

På platsbanken på Arbetsförmedlingen i Umeå fanns i går totalt 131 platsannonser. Inom industriell tillverkning fanns inga jobb.

Däremot söker Umeå universitet en systemutvecklare, ett it-företag söker två systemkonsulter.

Men Anna kan också tänka sig jobb i till exempel Skellefteå eller Örnsköldsvik. I Skellefteå fanns i går en ledig plats som systemutvecklare, i Örnsköldsvik fanns två lediga jobb som systemutvecklare. I Örnsköldsvik fanns i går även ett ledigt jobb som montör.

ARTIKELN HANDLAR OM