Mona – möt din regering

Aftonbladets jury har utsett alla ministrarna

NYHETER

Lars Ohly blir jämställdhetsminister.

Och Maria Wetterstrand tar över miljödepartementet.

Så här kan din nya rödgröna regering se ut,

Mona Sahlin.

I söndags presenterades en historisk uppgörelse i svensk politik. Socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet har efter månader av bråk, enats om att de vill bilda en koalitionsregering om de vinner nästa val.

Allt tyder på att den nya konstellationen nu har ett namn. Efter att Aftonbladet presenterat ett antal förslag i gårdagens tidning ringde miljöpartiets språkrör Peter Eriksson upp och var missnöjd med tipsen.

– Inget av de här förslagen är bra, säger han.

I stället förordar han ”de rödgröna”.

– Det är det som känns naturligt. Nu är vi den rödgröna oppositionen och sen blir vi den rödgröna regeringen, säger han.

Mona nöjd

Peter Eriksson gjorde upp med Lars Ohly i namnfrågan i går eftermiddag och i går kväll kom även ett sms från Mona Sahlin där hon ställde sig bakom förslaget.

– Hennes besked var positivt, säger Peter Eriksson.

Om de tre lyckas ro samarbetet i land kan det bli första gången socialdemokraterna tvingas ge ministerposter till andra partier. Det är ingen lätt uppgift för Mona Sahlin. Därför hjälper Aftonbladet redan i dag till med det svåra regeringspusslet.

Snäll sosse

Den som är stark måste vara snäll. Det visste redan seriefiguren Bamse. Därför kommer statsminister Sahlin att ge v och mp fyra ministerposter var, trots att de enligt rådande opinionsläge är för små för att kunna kräva det.

Den som är störst måste också vara rättvis. Därför blir både Lars Ohly och Maria Wetterstrand vice statsministrar.

Säkra kort

Däremot lägger socialdemokraterna vantarna på de tyngsta posterna – de som finansminister och utrikesminister.

Aftonbladets jury tror att Mona Sahlin, till skillnad från Göran Persson, satsar på säkra kort. Samtliga s-ministrar är redan etablerade politiker.

Slutligen blir det en jämställd regering, tror Aftonbladets jury. Med en kvinnlig statsminister kommer regeringen bestå av elva kvinnor och elva män.

ARTIKELN HANDLAR OM