Ensam – efter terrorn

1 av 2 | Foto: Foto: AP
Föräldralös Moshe räddades från gisslandramat i det judiska centret i Bombay av en indisk kvinna som hittade honom i en blodpöl och lyckades fly.
NYHETER

Den 1 december fördes 2-årige Moshe Holtzberg till Israel.

Med honom på planet var den indiska kvinna som räddade honom från terroristerna.

Och kvarlevorna efter mamma och pappa.

De blodiga terrorattackerna i Bombay krävde 174 personers liv och drygt 350 skadade.

Lille Moshe skulle fira sin tvåårsdag ompysslad av sina föräldrar. I stället får nu hans farföräldrar försöka förklara för pojken att mamma och pappa är döda.

Rabbi Gavriel Holtzberg, 29, och hans hustru Rivka, 28, blev två av terroristernas dödsoffer i det judiska centret i Bombay.

– Det var mamman som nattade pojken. Han förstår inte vad som hänt och frågar efter henne hela tiden, säger Sandra Samuel, den indiska kokerskan och barnvakten som räddade pojken undan terroristerna.

Moshe Holtzberg hamnade mitt i gisslandramat som varade i över två dygn i det judiska centret i Bombay.

Kokerskan hittade honom i en blodpöl där han stod bredvid sina döda föräldrar. Hon grabbade tag i Moshe och lyckades fly ut ur centret med pojken i sina armar.

Tv-kameror fångade den hjärtskärande synen av Moshe när han i blodiga kläder och med tom blick fördes ut ur det sönderfallande centret. I handen höll han krampaktigt ett blått gosedjur.

En vän till familjen, Solomon Sopher, berättar att paret vakade extra ängsligt över Moshe sedan hans storbror dött i en blodsjukdom.

FAKTA

Efter de senaste blodiga terrorattentaten är läget mellan kärnvapenländerna Indien och Pakistan åter spänt.

Indien har höjt säkerhetsnivån vid gränsen till Pakistan till krigsnivå.

Den enda överlevande terroristen, som greps av den indiska militären, säger att han tränats i Pakistan under terrororganisationen Lashkar-i-Tibas ledning. Samtidigt uppger Indiens regering att den har bevis för att Pakistan var inblandat i terrordåden.

Nu hotar Pakistan med att flytta trupper vid gränsen mot Afghanistan till gränsen mot Indien.

I söndags avgick Indiens säkerhetsminister sedan han tagit på sig det ”moraliska ansvaret” för terrordådet.

Catherina Barnard