Kravaller nära begravning

15-åringen i Grekland begravdes i dag

NYHETER

I dag begravdes den ihjälskjutne 15-åringen i Grekland – med nya oroligheter till följd.

Enligt flera medier använde polisen använde tårgas mot demonstrerande ungdomar nära kyrkogården.

Samtidigt kräver oppositionen nyval.

Timmarna före begravningen av den pojke som i lördags sköts ihjäl av polisen inleddes en stor demonstration i centrala Aten.

Tusentals protesterande elever och lärare marscherade under ledning av grekiska lärarförbundet i protest mot helgens dödsskjutning. Längst fram i tåget bars, enligt nyhetsbyrån AFP, en banderoll med texten ”Mördare, regeringen är gärningsmannen”.

Flera städer

Somliga demonstranter uppges även ha tillgripit våld. Ungdomar ska ha kastat sten mot polisen och satte eld på soptunnor.

Några demonstranter drabbade samman med kravallpolis utanför parlamentsbyggnaden i Aten. Stenar och molotovcocktails kastades mot polismännen som försökte pressa bort demonstranterna från byggnaden.

Förutom sammandrabbningarna mellan demonstranter och kravallpolis i Aten och Thessaloniki rapporteras svåra oroligheter från hamnstaden Patras.

Enligt nyhetsbyrån AFP belägrar cirka 500 demonstranter polisstationen i staden och angriper de försvarande poliserna med stenar och molotovcocktails. Polisen använder tårgas för att splittra angriparna.

Kräver regeringens avgång

Giorgos Papandreou, ledare för Greklands socialistiska opposition, krävde på tisdagen att den konservativa regeringen avgår och utlyser nyval för att få slut på de senaste dagarnas upplopp.

– Det enda regeringen kan göra är att erbjuda sin avgång och låta folket döma dem, sade Papandreou till partiets parlamentsgrupp.

Även i Paris var demonstrerade man efter mordet på 15-åringen. Bland annat ska man ha trängt in i den grekiska konsulatsbyggnaden i Paris. Enligt Reuters fanns polisen på plats men protesterna uppgavs ha gått lugnt till.

– De är inne i byggnaden men har inte nått själva konsulatskontoret på andra våningen, sa Alexandre Bouzis, pressattaché på konsulatet.

Protesterna äger rum dagen efter en liknande aktion mot det grekiska konsulatet i Tyskland huvudstad Berlin.

ARTIKELN HANDLAR OM