Miroslav och frun – uppsagda i dag

Miroslav Lakobrija uppsagd – vill inte flytta men pluggar gärna

Foto: rolf andersson
Målet: Att betala räkningarna Miroslav Lakobrija har redan sökt 30 nya jobb.
NYHETER

På tisdagen förlorade Miroslav Lakobrija och hans fru sina jobb på Volvo.

Nu tänker de kämpa för nya inkomster.

Att flytta är de inte beredda till – däremot sätter de sig gärna i skolbänken.

En inställning de delar med fyra av tio av aftonbladet.se:s läsare.

Klockan sju i morse fick hans fru beskedet: hon förlorar sitt jobb på Volvo i Torslanda.

Bara timmar senare möttes Miroslav Lakobrija av samma budskap.

– Vi fick sparken båda två. De tog ingen hänsyn till att vi är gifta, säger han.

När han på kvällen talar med aftonbladet.se har han inte riktigt hunnit komma över beskedet. Det känns overkligt, säger han.

”Hemska scener”

– Jag är tom i bollen. Vi har sett hemska scener i dag. Storvuxna karlar som bryter ihop och gråter som småflickor. Många, många familjer har köpt nya hus och bilar som de måste sälja. Ofta får de inte ens tillbaka så att de kan lösa in lånen.

Berättelserna är många?

– Om du bara visste … Men det är svårt att förklara. Samtidigt som det är jättehemskt får man en spark i baken. Vad ska man göra? Det är bara att gilla läget.

Miroslav Lakobrija är inställd på att söka nya jobb, troligtvis kommunala. Några egentliga krav säger han sig inte ha. Förhoppningen är att kunna betala räkningarna och ge barnen en bra tillvaro.

Ingen flytt

– De långsiktiga planerna får man lägga åt sidan helt och hållet, nu handlar det om att komma ut på arbetsmarknaden igen för att få försörjning. Min fru har sökt 35 jobb, jag har sökt 30.

Skulle du kunna tänka dig att flytta?

– Nej, mina barn har fått sina första vänner här, de har rotat sig. Bokstavligt talat har vi också alla våra nära och kära här. De ger kraft att gå vidare när det är svåra tider.

– Att flytta kommer inte på tal.

Studera?

– Definitivt. Jag skulle kunna tänka mig att bli elektriker, det är en bra bransch. Eller kanske lärare, även om utbildningen är lång. Det finns även en massa KY-utbildningar som lockar.

Kämpar i det sista

Hellre plugg än ny hemort, med andra ord. En inställning som Miroslav Lakobrija inte tycks ensam om.

Enligt en undersökning på aftonbladet.se är bara en av fem (21,3 procent) beredda till både flytt och omskolning för att få nytt jobb. 37,8 procent kan tänka sig studier, men bara 14,8 procent är redo att packa flyttlasset.

Var fjärde läsare (26,1 procent) nappar inte på något av förslagen.

Miroslav Lakobrija förstår varför.

– När du lägger ner kropp, själ och tid på ett ställe så rotar du dig, du växer med samhället. Då stannar man kvar och kämpar in i det sista. Det är inte bara en bil det handlar om – det är ditt liv.