Otto Sjöberg avgår

NYHETER

Expressens chefredaktör Otto Sjöberg avgår.

Efter sju år på tidningen lämnar han sitt uppdrag.

Per-Anders Broberg har utsetts att ta över som tillförordnad fram tills dess att styrelsen hittar en permanent ersättare.

Foto: gunnar seijbold
Otto Sjöberg.

Otto Sjöberg meddelade i dag personalen på Expressen att han avgår som tidningens chefredaktör.

Varför lämnar du Expressen?

– Vad ska jag säga. Den korta versionen är att vi har ett bra läge nu. VI ser att vi har stabiliserat upplagan och tar marknadsandelar. Tidningen går bra och vi har gjort ett bra varumärkesarbete. I det läget ser jag att mitt jobb som chefredaktör är att höja blicken och se fem år framåt. Jag måste ställa mig frågan om jag kan vara 110-procentigt komittad under en så lång period. Har man bara tillstymmelsen till frågetecken kring det är det bättre om jag stiger åt sidan, säger Otto Sjöberg till aftonbladet.se.

Har du ett nytt jobberbjudande?

– Jag har ett erbjudande men inget är klart ännu så jag kan inte kommentera det.

Slutade du på grund av det nya erbjudandet?

– Nej det här beslutet tog jag själv. Erbjudandet växte fram längs med resans gång.

Per-Anders Broberg har utsetts att ta över som tillförordnad chefredaktör från och med den 20:e december. Samtidigt söker tidningen en permanent lösning.

– Styrelsen inleder rekryteringsarbete direkt. Vi vill hitta en person som kan fortsätta det arbete med varumärket som Otto har varit med om att starta. Det är en förutsättning och en bra grund, säger Torsten Larsson, styrelseordförande för Expressen enligt Resumé.

Tidningen Resumé spekulerar i att det är chefredaktören för Expressens Digitala Medier Thomas Mattson som kommer att ta över.

Har ni någon kommentar till det?

– Jag har ingen kommentar alls till det. Jag tror att det är många som kommer att spekulera om olika namn. Thomas Mattson kan vara en av många tänkbara kandidater, säger Irina Halling, pressinformatör, Expressen.