Grekisk polis åtalas för mord efter skott

NYHETER

Våldsamma kravaller skakade Grekland på onsdagen, samtidigt som en massiv strejk bröt ut.

En polisman åtalas för mord och en annan polis för medhjälp till dödsskjutningen som utlöste våldet, även om kulan kan ha varit en rikoschett.

Trycket på Greklands regering och premiärminister Kostas Karamanlis fortsätter att öka. Upplopp bröt ut även under onsdagen och kravallutrustad polis tvingades åter använda tårgas för att skydda parlamentsbyggnaden från demonstranter.

Parallellt med de våldsamma kravallerna anordnade landets fackförbund en generalstrejk. Stora delar av samhället lamslogs och majoriteten av alla flyg till och från landet ställdes in när flygledarna lämnade sina arbetsplatser.

Strejken har varit planerad länge men sammanfaller med det allmänna missnöjet och oroligheterna som skakat Grekland de senaste dagarna.

Studsande kula

Våldet bröt ut i lördags efter att 15-årige Alexis Grigoropoulos skjutits till döds av polis i samband med att vänsterungdomar kastat sten mot en polisbil. De två polismännen som misstänks för dödsskjutningen åtalades på onsdagen för mord och medhjälp till mord och en grekisk åklagare har beordrat att de ska sitta kvar i häktet i väntan på rättegången.

Poliserna hävdar att de bara sköt varningsskott och den preliminära obduktionen av Grigoropoulos, som blev klar på onsdagen, visar enligt flera källor att han dödades av en rikoschett – en studsande kula.

Flera vittnen menar dock att polisen siktade noga och resultatet från obduktionen tros inte lindra protesterna nämnvärt. Under dagen kastades flera bensinbomber mot den domstolsbyggnad där de misstänkta poliserna frågades ut av rätten.

Brett missnöje

De våldsamma protesterna speglar det breda missnöjet mot Kostas Karamanlis mitten-höger-regering. Efter en rad uppmärksammads politiska skandaler har regeringen bara en rösts majoritet i parlamentet och det folkliga missnöjet växer.

Enligt fackförbunden är det främst privatiseringar, skattehöjningar och ett försämrat pensionssystem som ligger bakom missnöjet.

Den dåliga ekonomin och de impopulära reformerna gjorde att allt som behövdes för att utlösa protesterna var en tändande gnista. Redan efter några dagar har kravallerna utvecklats till en bredare politisk kris och allt fler kräver nu nyval.

Sedan skottlossningen i lördags har upplopp rasat i minst tio grekiska städer och bara i Aten tros butiker och andra byggnader ha vandaliserats för ett värde motsvarande över två miljarder svenska kronor.

Karamanlis lovade på onsdagen att återställa ordningen i landet. Han har också lovat att alla butiksägare ska kompenseras ekonomiskt. Ekonomiska analytiker tvivlar dock på att landets redan hårt ansatta ekonomi klarar den utgiften.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM