Kvinna låg död i veckor i servicehus

NYHETER

En äldre kvinna hittades död i en lägenhet i ett servicehus Karlskrona. Hon befaras ha legat i sex veckor.

– Det som inte får hända har hänt, säger kommunalrådet Kent Lewén till Aftonbladet.se.

Han anser att kommunen normalt sett har en god vård och omsorg för sina gamla.

Foto: Maths Olsson/SYDÖSTRAN
Kommunalråd Kent Lewén.

Kommunen har hållit presskonferens och kallat in en krisgrupp för att informera och stödja övriga boende, anhöriga och personal.

– Vi har tillsatt en internutredning och har kontaktat Länsstyrelsen för att se om vi har brustit i någonting. Det här ska naturligtvis inte kunna hända, säger äldrechefen Per Jonsson.

Enligt polisen misstänks inget brott.

Personal passerade utanför

Kvinnan hade bott i servicehuset sedan juli 2000. Hon fick ingen hemtjänst och hade avsagt sig hjälp av personalen på boendet. Men hennes lägenhet ligger i en korridor där personalen passerar varje dag.

Personalen fann kvinnan när de upptäckte att sex veckor gammal post stack upp ur brevlådan. Inne i lägenheten hittade de henne livlös på soffan.

– Hon har på eget initiativ bestämt att hon inte ska ha någon kontakt med personalen. Det är ingen förklaring till det som hänt utan bara ett konstaterande, säger Per Jonsson.

Kommunalrådet Kent Lewén (fp) beklagar det inträffade.

– Det här får bara inte hända, men nu har det hänt. Jag kan bara beklaga, säger han.

Lewén vill inte gå in på detaljer i hur verksamheten sköts på det aktuella äldreboendet, men han vidhåller att kommunen erbjuder en trygg ålderdom för sina invånare.

”God vård och omsorg”

– Vi genomför varje år kvalitetsmätningar där vi jämför oss med andra kommuner, de visar att vi har en god vård och omsorg.

Hur kommer kommunen att utreda det här?

– Nu inväntar vi internutredningen, men jag kan tänka mig att det kommer att leda till politiska beslut som ska säkerställa att det här inte händer igen.

– Vi har också kontaktat alla anhöriga till de som bor på boendet och öppnat en telefonlinje dit anhöriga kan ringa, säger äldrechefen Per Jonsson.

Polisen har fortfarande inte inlett någon förundersökning i ärendet, uppger informationsansvariga Eva Nordén.

Aftonbladet.se har sökt äldreminister Maria Larsson för en kommentar, men hon låter hälsa via sin pressekreterare att hon inte går in och kommenterar enskilda fall.