Medicin kan bli sjukt dyr

S kritiskt till att Apotekets monopol hävs

1 av 3 | Foto: Foto: PERNILLA WAHLMAN
Hundralappar dyrare Apotekarna Janet Nilsson och Paula Hassoon plockar bland läkemedlen. Om monopolet hävs kan de bli flera hundralappar dyrare.
NYHETER

Läkemedel kommer bli flera hundra kronor dyrare när apoteksmonopolet hävs.

Det spår Ylva Johansson (s), socialpolitisk talesperson.

– Priserna kommer bli högre än i dag, och vinsterna tar bolagen hem, säger hon till SvD.

Till sommaren försvinner troligtvis Apotekets ensamrätt på försäljning av läkemedel. I förrgår lämnade socialminister Göran Hägglund (kd) förslaget till lagrådet, skriver Svenska Dagbladet.

De ska nu granska Hägglunds förslag. Godkänns det kommer nya apoteksbolag ge sig in på den svenska marknaden under nästa år.

EU-priser

I förslaget står det bland annat att marginalen mellan läkemedlens inköpspris och försäljningspris ”inte får vara väsenskild från den som apoteksbolag redovisar i andra jämförbara länder”.

Med andra ord – prismarginalen i Sverige bör vara densamma som i andra EU-länder.

Detta får Ylva Johansson (s) att reagera.

– I praktiken innebär det att handelsmarginalen höjs från 17 procent som det statliga Apoteket AB har i dag, till 35 procent som snittet ligger på bland apoteksbolagen i Europa, säger hon.

– Staten borde se till att skattebetalarna får bra valuta för sina pengar, inte att garantera lönsamhet för marknaden.

Från Göran Hägglunds håll tror man inte på utvecklingen som Ylva Johansson beskriver.

”Pressa ner priserna”

– Hon glömmer bort att nämna att vårt förslag bygger på att vi ska pressa ner priserna från läkemedelsföretagen. Lyckas vi med det kommer det inte att bli några kostnadsökningar för konsumenterna, säger Joakim Pettersson, politisk sakkunnig hos kd, till SvD.