Kärlek på Nobelfest

Foto: scanpix
Kungen och drottningen anländer till Blå hallen.
NYHETER

Den ekonomiska krisens vindar blåser över världen men den överdådiga Nobelbanketten står oberörd. Kärlek, symboliserad av både blommor och musik, var temat för årets fest.

Foto: scanpix

Regnet stod som spön i backen och många damer försökte förgäves skydda sina klänningsfållar och håruppsättningar när de sprang över Stadshusets innergård mot festernas fest.

Men Blå hallen var varm och mottagande som vanligt. Honnörsbordet var smyckat med röda blomsterarrangemang som nästan trängde undan den gyllene Nobelservisen – en servis som för övrigt togs fram 1991 för att ståta mot de grå linnedukarna i egen prakt, på sin höjd omgiven av ett och annat fruktfat.

Kalvfilé och sjötunga

Till ljudet av smattrade fanfarer klockan sju tågade huvudbordets gäster nedför salens svängda trappa, i 1 300 högtidsklädda gästers och cirka en miljon tv-tittares åsyn. Kungen förde medicinpristagaren Francoise Barré-Sinoussi till bordet. Hon belönas tillsammans med kollegan Luc Montaigner för upptäckten av hivviruset, så kanske pratade de båda sedan om aidsepidemins härjningar medan de åt förrätten bestående av bakad sjötunga med svenska skaldjur. Gott, men inte så värst smakrikt var det allmänna omdömet om den. Då var huvudrätten, svensk kalvfilé med Karljohanssvamp och timjanpotatisterrine, mer utmanande i positiv bemärkelse. Till efterrätt serverades kreativt upplagda ingefärs- och vaniljkokta päron på chokladglaserad mandelbotten med mörk chokladkräm samt vaniljglass och päronmarmelad.

Orionteatern stod för underhållningen och Mozart för musiken under kvällen, och drog ned flera uppskattande skrattsalvor från huvudbordet.

Inga improvisationer

Nobelfesten är en noggrant regisserad och repeterad tillställning. Utrymmet för improvisationer är obefintligt, minutschemat måste följas till punkt och pricka. Ingen lär någonsin säga det, men frågan är om inte någon av gästerna sneglade avundsjukt mot Oslo där fredspristagaren Martti Ahtisaari hyllades av världsstjärnor som Diana Ross och Scarlett Johansson i en betydligt ösigare tillställning.

Men inget slår Nobelfesten på fingrarna när det gäller överdåd och glamour, glittrande ädelstenar, tjusiga håruppsättningar och frasande tyll. Som vanligt bar de kvinnliga medlemmarna av kungafamiljen uppseendeväckande kreationer. Drottningen var klädd i en isande ljusblå sidenklänning med spets i rosa och guld designad av Jacques Zahnder, Victoria bar en fuchsiafärgad sidenklänning i design av Pär Engsheden och Madeleine en puderrosa taftklänning med brun organza och chiffong, designad av modegurun Lars Wallin.

Ivrig Reinfeldt

De förnämsta gästerna såg ut att ha det trevligt under de timmar som middagen pågick. Fredrik Reinfeldt gestikulerade till exempel ivrigt med sin bordsdam Tulle Hazelrigg. Kanske talade de, festens tema till ära, om hur det går att förena kärlek och arbete i praktiken. Hazelrigg är tillsammans med kemipristagaren Martin Chalfie och jobbar på samma laboratorium som denne.

Efter 3,5 timmar bröts taffeln och dansen i Gyllene salen tog vid, till toner av orkestern On Cue.

För den riktigt pigge festdeltagaren fanns också möjlighet till efterfest, i år arrangerad av studenter vid KTH, som skulle hålla på till klockan fem på morgonen. Men dit var bara särskilda personer inbjudna. Och definitivt inga tv-kameror.

FAKTA

Förrätt:

Bakad sjötunga med svenska skaldjur som hummer, havskräfta, krabba, räka och mussla samt fänkål, ostronört och skaldjursdressing

Huvudrätt:

Svensk kalvfilé med Karljohanssvamp, sellericrème, kalvsky med rödvin och timjanpotatisterrine

Efterrätt:

Ingefära- och vaniljkokt päron på chokladglaserad mandelbotten med mörk chokladkräm samt vaniljglass och päronmarmelad

Viner:

Jacquart Brut Mosaique Millésimé 2002 (Champagne)

Chateau Moulinet 2000 (Pomerol)

Beerenauslese Chardonnay, Helmut Lang 2006 (Neusiedlersee)

Till kaffet:

Remy Martin VSOP och Cointreau (TT)

TT

ARTIKELN HANDLAR OM