Så undviker de pinsam tystnad

Bästa tipsen för nobelmiddagen

NYHETER

Undvik att prata om politik, religion och sjukdomar.

Det är författaren Agneta Uddenbergs råd till gästerna vid honnörsbordet på Nobelbanketten.

Kungligheterna bör istället konversera om växter, utsatta barn och om japanen som försvann under OS 1912.

Pampigt, lite stelt och ganska stressigt. Nobelfesten 2004 kommer jag inte att glömma. Då satt jag inte hemma framför tvn utan vid ett av studentborden i Blå hallen. Vid middagen serverades jag först kalvkött trots att jag beställt vegetariskt och rätterna serverades i ett hiskeligt tempo.

Starkast minne har jag faktiskt från efterfesten på KTH där nobelpristagare, politiker och studenter minglade fritt och åt delikatesser hela natten.

Var underhållande

Politik, religion, pengar eller sjukdomar. Det är fyra ämnen som gästerna inte bör prata om på kvällens nobelfest. Åtminstone inte enligt författaren Agneta Uddenberg som har skrivit boken Vett & etikett till vardag och fest.

– Jag tycker att man ska bjuda på sig själv och vara underhållande.

Prinsessan Madeleine har ekonomipristagaren Paul Krugman, från USA, till bordet. Ett naturligt samtalsämnen för dem borde väl vara finanskrisen. Men det anser inte Agneta Uddenberg.

– Han är nog ganska led på att prata om det. Jag skulle välja något mer underhållande. Han är säkert intresserad av mycket annat också. Själv tycker jag att ekonomi är ett hopplöst svårt ämne och skulle aldrig prata om det med en nobelpristagare, säger hon.

Uddenbergs råd till prinsessan Madeleine är att prata om det hon är intresserad av. Hon nämner hennes engagemang för utsatta barn i World Childhood Foundation.

Fråga om växter

Kronprinsessan Victoria har Jean-Marie Le Clézio, litteraturpristagaren, som bordskavaljer.

– Det finns ju mycket att fråga om. Om hans inspirationskällor eller hans resor, säger Agneta Uddenberg och syftar på att Le Clézio har bott i bland annat Nigeria, Mauritius och Mexiko.

Hon har själv läst hans roman Skattsökaren där det märks att han är botaniskt kunnig.

– Kronprinsessan kan ju fråga vad hans intresse för växter kommer ifrån.

Prata inte om sjukdomar

Kung XVI Carl-Gustaf har den franska medicinpristagaren Francoise Barré-Sinoussi vid bordet. Tillsammans med sin kollega Luc Montagnier har hon belönats för sitt arbete som har gjort det möjligt att identifiera HIV-viruset som orsakar AIDS.

– Hon vill nog inte heller tala om sjukdomar under middagen. Det vore mer underhållande om kungen berättar om sin familj. Sen ska han förstås intressera sig för henne och fråga om hennes intressen också, säger Agneta Uddenberg.

Berätta om japanen som försvann

Kvarkar och symmetribrott skulle drottning Silvia kunna prata om hon vill under middagen. Hon sitter bredvid den japanske fysikpristagaren Makoto Kobayashi. Det tycker Agneta Uddenberg att hon ska strunta i och istället vara personlig och berätta om somrarna på Öland.

– Jag skulle också berätta för honom om japanen som försvann under 1912 års olympiad i Stockholm. Han sprang aldrig i mål och ingen visste vad han tagit vägen, säger Agneta Uddenberg.