Outokumpu varslar 450 i Sverige

NYHETER

Finländska Outokumpu varslar 450 personer i Sverige.

Efterfrågan på rostfritt stål har försvagats, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

– Det är tråkigt för jag trivs väldigt bra, säger 21-årige Tim Holstikko, som arbetar i Långshyttan och är säker på att han kommer att varslas.

I Avesta, samt på koncerngemensamma funktioner i Sverige, varslas 262 personer, i Degerfors varslas 97 personer, i Nyby utanför Eskilstuna varslas 57 personer och i Kloster i Långshyttan 34 personer.

"Alla var lite nervösa"

Tim Holstikko, 21 år, som arbetar i Långshyttan fick beskedet om varslet på ett informationsmöte på torsdagsmorgonen.

– Det var inte kul även om det inte var så oväntat. Alla var lite nervösa och det var en del frågor om hur det är uppbygt och om pensioneringar, säger han till Aftonbladet.se.

Investeringar skjuts upp

Outokumpu skjuter också upp i stort sett hela sitt investeringsprogram i minst tolv månader. Det innebär bland annat att investeringarna i ökad produktionskapacitet för specialstål i Avesta och kvartoplåt i Degerfors skjuts upp.

Outokumpus rörelseresultat för det fjärde kvartalet kommer att bli lägre än väntat, skriver bolaget.

”Vi tvingas vidta åtgärder för att förbereda oss för en period då efterfrågan troligen fortsätter att vara svag”, skriver Bo Annvik, vice vd i Outokumpu och chef för divisionen Specialty Stainless.

"Klarar mig ganska bra"

Tim Holstikko, som har varit anställd på Outokumpu i två år, arbetar som ugnsskötare och svetsare. Eftersom många av hans kollegor har arbetat längre är han säker på att han kommer att få gå.

– Men jag klarar mig ganska bra och är positiv. Jag är bara 21 år och har ingen familj att försörja. Jag bor billigt och har ganska bra med pengar. Men om jag blir utan jobb långsiktigt blir jag förstås fattig.