Räddningsplan för biljättarna godkänd

NYHETER

Representanthuset godkände på onsdagskvällen krisplanen för USA:s bilindustri. Räddningsplanen, värd 15 miljarder dollar väntas möta stort republikanskt motstånd i senaten dit det nu skickas.

I representanthuset röstades "Bilindustrins finansierings- och omstruktueringslag" igenom med 237 röster mot 170 efter flera timmars intensiv debatt.

Representanthusets talman Nancy Pelosi sade att krislånen kommer att sätta fart på bilindustrin och förbättra landets ekonomiska hälsotillstånd.

”Det är ett prov”

– Lagförslaget sätter oss på ett nytt spår mot livskraft. Det är ett prov. Och vi kommer snart, inom några veckar, att se om cheferna i Detroit är villiga att göra valen (som är villkoren i paketet), sade hon.

– Vi vill kasta ut en livlina för framgång. Vi har inte för avsikt att betala livsuppehållande verksamhet.

Planen är konstruerad för att ge bilindustrin tillgång till kortfristiga lån som ska hjälpa dem att överleva till och med mars.

Kan dra tillbaka lånen

Enligt förslaget ska en så kallad bil-tsar utses av Vita huset. Bil-tsaren ska få mycket långtgående makt över vad de företag som ansluter sig till räddningsplanen får och inte får göra.

Regeringen kan välja att dra tillbaka lånen om företagen inte gör framsteg, eller vägra mer hjälp efter sista mars om de inte har en lovande överlevnadsplan.

Bland republikanerna finns en stor skepsis till planen.

Utgången oviss

I debatten före omröstningen dömde republikanen Tom Feeney ut den som en korttidslösning som enbart kommer att länsa statens skattkistor och överanstränga skattebetalarna.

– Att detaljstyra en affärsverksamhet från Washington är den yttersta formen av övermod. Det kommer aldrig att fungera, sade han.

Planen går nu vidare till senaten där demokraternas majoritet är liten och utgången betydligt mer oviss än i representanthuset.

TT