Jag säger bara äntligen!

Aftonbladets bilexpert
Robert Collin pustar ut

NYHETER

Nu finns det en framtid för både Saab och Volvo.

Den slutsatsen drar Aftonbladets bilreporter Robert Collin efter dagens besked från regeringen om ett mångmiljardstöd till bilindustrin.

– Jag säger bara äntligen! Satsningarna låter hur bra som helst, säger han till aftonbladet.se.

En märkbart lättad Robert Collin tror att statens stöd till bilindustrin förhoppningsvis kommer att räcka för att rädda såväl Volvo som Saab.

– Man har ju förstått hela tiden att regeringen har varit tvungen att göra någonting och att det skulle röra sig om en summa i den här storleksordningen. Naturligtvis har det här paketet bara legat och väntat på vad den amerikanska kongressen skulle säga om bilstödet till Ford och GM.

"Hoppas att det räcker"

Fem miljarder ska hjälpa de svenska bilföretagen att rädda den löpande verksamheten och resten av de 28 miljarderna är tillgängliga för andra åtgärder.

– Vi får hoppas att räcker för att hålla näsan över vattenytan men det är inte säkert. De övriga satsningarna låter hur bra som helst. Jag har varit otroligt kritisk. Men det här är vad man kunde begära. Och det kommer i rättan tid.

Kommer att finnas i många år

Han menar att dagens besked betyder att regeringen tror på en framtida bilindustri i Sverige.

– Det har ju varit mycket diskussioner om att fordonsindustrin spelat ut sin roll. Men det förstår ju vilken idiot som helst att bilundstrin kommer att finnas kvar många många år. Kina kommer aldrig ta över hela bilindustrin.

Kan Volvo och Saab andas ut nu?

Nej, det är klart att de inte kan. Försäljningshotet lever vidare. Både GM och Ford flaggar för att en försäljning är möjlig. Men jag tror trots allt att både Volvo och Saab har det ganska bra som det har det. Med det här stödet tror jag på en framtid för båda företagen.