Terrormisstänkta gripna i Belgien

Foto: reuters
Säkerhetsvakter utanför EU:s toppmöte. De misstänkta greps dock på olika håll i Beligien.
NYHETER

Belgisk polis grep på torsdagen 14 personer misstänkta för förberedelse till terrorbrott.

Gruppen tros ha kopplingar till al-Qaida.

Bland de gripna finns en man som tros ha förberett ett självmordsdåd.

Samtidigt som europeiska ledare samlades i Bryssel för ett EU-toppmöte slog nästan 250 poliser till mot 16 adresser på olika platser i Belgien.

Enligt polisen förberedde gruppen ett attentat men det är inte klart var dådet skulle ske.

– Det kan handla om Pakistan eller Afghanistan men det kan inte uteslutas att Belgien eller övriga Europa kan ha varit målet, sade åklagaren Johan Delmulle.

Gjorde avskedsvideo

En av de gripna är en man som uppges ha förberett sig för ett självmordsattentat. Mannen hade spelat in en avskedsvideo till sina anhöriga och enligt polisen räknade han inte med att komma tillbaka.

Bland annat sägs mannen ha bett om att hans familj skulle sättas i säkerhet efter dådet och sagt att han ville träda in i paradiset med rent samvete.

En EU-talesman sade att inga förändringar av säkerhetsarrangemangen gjordes vid EU-toppmötet där också Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt deltar.

De gripna är på olika sätt knutna till en belgisk islamistgrupp som sägs ha nära kontakter med al-Qaida och har varit inblandad i träning och strider längs gränsen mellan Pakistan och Afghanistan.

Stor utredning

Utredningen är den största anti-terrorinsatsen någonsin i Belgien och enligt åklagarmyndigheten har spaningen tidigare lett till att polisen förhindrade en terrorattack i Bryssel i fjol.

Polisen kom gruppen på spåren förra året efter ett tips om att medlemmarna planerade att frita den fängslade tunisiske al-Qaida-sympatisören Nizar Trabelsi. Enligt tipset skulle vapen och sprängmedel användas vid fritagandet.

Det före detta fotbollsproffset Nizar Trabelsi dömdes 2003 till tio års fängelse för att ha planerat ett attentat mot amerikanska styrkor posterade i Belgien.