Jörg Haiders änka: Han var inte homo

NYHETER

Jörg Haider var inte homosexuell. Det säger hans änka nu i flera intervjuer.

– Jörg var inte homosexuell. Hade jag haft en misstanke om det hade jag omedelbart tagit ut skilsmässa. Jag hoppas nu att det här ryktet äntligen ska vara ur världen, säger Claudia Haider till tidningen Österreich, två månader efter att hennes man körde ihjäl sig i hemstaden Klagenfurt.

Framför allt i tyska medier har Haiders nattliga besök på en klubb för homosexuella under olyckskvällen varit föremål för spekulationer. Claudia Haider har därför gett också den tyska veckotidningen Bunte en intervju, där hon tillbakavisar påståendena.

För den österrikiska tidningen förklarar hon att ryktena om homosexualitet, som gick långt innan Haiders död, var ett sätt för hans politiska motståndare att komma åt en framgångsrik man.

– Eftersom man inte kunde angripa honom i hans politiska arbete använde man sig ofta av metoden att plocka upp något ur ryktesfloran för att kunna torpedera honom politiskt, säger fru Haider.

Hon tvivlar också fortfarande på polisens utredning om att Haider hade 1,72 promille i kroppen och körde i 142 kilometer i timmen, när han miste livet.

– Det är ännu inte slutligt bevisat. Om hans alkoholvanor kan jag bara säga att min man bara drack för njutningens skull och var en maratonlöpare som noga höll uppsikt över sin hälsa.

TT