2000 år gammal hjärna hittad

Skallen från järnåldern offrades i ritual

NYHETER

Brittiska arkeologer har hittat en av världens äldsta mänskliga hjärnor i närheten av York. Hjärnan är 2000 år gammal och kommer från Järnåldern. Troligtvis offrades skallen i en ritual.

Foto: AFP

Hjärnan hittades i en avgrund i ett utgrävningsområde i Heslington i York. Arkeolog Rachel Cubitt upptäckte kraniet när hon frigjorde ben från marken.

Hon tittade på insidan av kraniet efter att hon känt hur någonting rörde sig där – då såg hon något ovanligt gult.

Skallen undersöktes på Yorks sjukhus, där man bekräftade att kraniet verkligen innehöll en hjärna.

Ingick i ritual

– Jag är förvånad och glad över att vi kan se strukturer som otvetydigt är ursprunget av hjärnan, säger neurolog Philip Duffey till Sky News.

Det är mycket sällsynt att man hittar rester av en hjärna när övriga mjukdelar runt kraniet är borta.

Man tror skallen offrades i någon ritual. Forskarna hoppas nu få svar på hur begravningsprocessen gick till och hur man lyckades få hjärnan bevarad så långt efter mannen hade dött.

Flera fynd på platsen

Hjärnan är den andra stora upptäckten på utgrävningsplatsen vid Heslington East. Området är ett förhistoriskt jordbrukslandskap där man funnit fält, stigar och byggnader från åtminstone år 300 före Kristus.

Tidigare i år har en grupp arkeologistudenter hittat skelettet av en man som tros vara en av Storbritanniens tidigaste offer för tuberkulos, uppger Sky News.