Avancerad skimnings- attack mot leksaksjätte

1 av 5 | Foto: Foto: privat
Den falska utrustningen är mycket svår att skilja från en äkta.
NYHETER

MALMÖ. Mitt i julhandeln slog kortbedragarna till.

Polisen har beslagtagit en ny typ av skimningutrustning på en kortläsare i leksaksbutiken Toys R Us.

– Jag har aldrig ens tänkt tanken att kortläsare inne i butiker kan vara manipulerade, säger kunden Anette Andersson, 41.

Ett stort antal kunders bankkort kan ha kapats på Toys R Us butik vid Jägersro i Malmö.

Butikschefen Goran Slavkovic upptäckte den manipulerade kortläsaren 3 december, men ingen vet hur länge den funnits där.

Falskt skal och knappsats

– Det rör sig om en väldigt avancerad teknisk lösning. Ett falskt skal och knappsats har placerats över den vanliga kortläsaren, säger Magnus Fornell, Malmöpolisens expert på kortbedrägerier.

Inuti skalet kopierades både pinkoden och informationen på bankkortets magnetremsa. Via en liten sändare skickades de kapade uppgifterna sedan vidare till gärningsmannen,

– Sändaren har en räckvidd på 20–30 meter. Mottagaren kan ha suttit på parkeringsplatsen utanför butiken,

säger Magnus Fornell.

”Har blivit belastade i Italien”

Polisen misstänker att yrkeskriminella rumäner ligger bakom.

– De kapade kortuppgifterna har troligen sålts vidare. Några drabbade kunders kort har belastats i Italien, säger Magnus Fornell.

Det falska skalet var mycket skickligt gjort och i stort sett omöjligt att skilja från originalet för ett otränat öga.

– Det tar ungefär tre sekunder att aptera utrustningen på kortläsaren. Det kan en person lätt göra medan en medhjälpare distraherar kassörskan.

Den avancerade skimningutrustningen skrämmer kunderna under julhandeln.

– Man har mest tänkt på att vara försiktig vid restaurangbesök eller när man tar ut pengar. Det här är första gången jag hör talas om det, säger Anette Andersson som handlade på Toys R Us i går tillsammans med maken Roger.

Polisen i Malmö har kontrollerat samtliga stora butikskedjor i Malmö i jakten på fler falska kortläsare, men hittills inte hittat några.

– Men vi kan inte utesluta att falska skal har apterats på andra ställen i Sverige, säger Magnus Fornell.

Så blir du lurad - och så skyddar du dig

Ser något konstigt eller annorlunda ut vid bankomaten – stoppa absolut inte in kortet. Skimningsutrustningen är oftast fäst vid själva kortöppningen.

Butiksskimning:

Nyaste formen av skimning, innebär att kortterminaler i butiker manipulerats. Ofta har bedragarna gjort inbrott i butiker och installerat egen utrustning i kortterminalerna som kopierar både kortinformation och pinkod. Finns inga sätt att skydda sig.

Kontakta genast din bank om du upptäcker att saldot på ditt konto inte stämmer.

Traditionell skimning:

Sker oftast på restauranger och i taxibilar genom att ditt kort dras via en falsk kortläsare. Var vaksam när du lämnar i från dig ditt kort men dessvärre är den traditionella skimningen är svår att skydda sig mot.

Bankomatskimning:

Innebär att någon monterar utrustning på vid kortinsticket på bankomater. Utrustningen läser av informationen på ditt kort. Kontrollera alltid automaten när du tar ut pengar. Ta tag i misstänkta saker som sticker ut vid kortspringan och vid knappsatsen. Dölj knappsatsen när du slår in koden.