Han frossade i sedelbuntar

37-åringen sålde bilar för miljoner – kan dömas enligt en ny lag

1 av 3
MISSTÄNKS FÖR SVARTA AFFÄRER 37-åringen visade gärna upp sig på bild med pengar.
NYHETER

GÄVLE. Den 37-årige Gävlebon misstänks ha omsatt tio miljoner på svarta bilaffärer och även tjänat stora belopp på hälerier.

Vänner berättar hur han frossat i pengar som han gärna fotograferade sig med.

Nu har han åtalats för en rad brott och kan bli den förste svensk som får sin egendom förverkad enligt en förändring i brottsbalken från 1 juli 2008.

Enligt nya lagen, som förändrades efter EU-direktiv, kan staten förverka egendom från en kriminell person trots att den inte direkt har med brottsligheten att göra.

Vill förverka 1,5 miljon

– Jag tror inte detta har prövats tidigare, säger kammaråklagare Christer Sammens, som vill förverka 1,5 miljoner kronor från mannen.

Sammens anser att 37-åringen kunnat leva lyxigt och investera i lyxhuset med sjötomt genom sin brottslighet. Själv nekar 37-åringen till alla anklagelser.

37-åringens inkomster har varit låga. Under tiden oktober 2007 till april 2008 fick han ut 83 000 kronor i sjukersättning efter ett förfalskat arbetsgivarintyg.

En kontroll av hans bankkonton visar att det skett insättningar på 3,9 miljoner på hans och sambons bankkonton de senaste åren

När polisen slog till mot honom i lyxhuset, värderat till 2,7 miljoner, hittades stöldgods för 700 000 kr.

Sålt lyxbilar

Enligt åtalet har gävlebon sålt lyxbilar via internet för runt tio miljoner kronor utan redovisning. Han åtalas därför för grovt bokföringsbrott.

I lyxbilarna har han roat sig med vansinneskörningar på över 300 kilometer i timmen på en 90-väg utanför Gävle. Körningarna har han själv filmat. Filmerna är åklagarens huvudbevis i åtalet för grov vårdslöshet i trafik.

Poserar med pengar

Fortkörningarna är inte det enda spektakulära inslaget i polisutredningen. På flera bilder som polisen kommit över poserar 37-åringen med stora sedelbuntar.

– Genom att serienumret syns vet vi att pengarna på en av bilderna är betalningen för en bilaffär. Var de andra pengarna kommer från är oklart, säger åklagaren Christer Sammens.

37-åringen, som suttit häktad sedan september, åtalas för åtta fall av grovt häleri, grovt bokföringsbrott, grov vårdslöshet i trafik, grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott.