Flicka nära dö av ny nätdrog

NYHETER

En 18-årig flicka från Stockholm fick livshotande skador efter att ha tagit den lagliga nätdrogen mefedron natten till lördagen.

Händelsen skedde två dagar innan drogen blir olaglig att sälja.

Den skaldjursdoftande drogen mefedron har blivit mycket populär bland unga under hösten. Helt lagligt har man kunnat köpa drogen på internetsajter. Mefedronet ger både välbefinnande som amfetamin och välbehag som ecstasy – men det finns risker.

En 18-årig flicka i södra Stockholm var nära att dö under natten till lördagen när hon plötsligt krampade och slutade andas efter att ha tagit preparatet tillsammans med hasch.

Hennes kamrater försökte desperat rädda henne och påbörjade hjärt- och lungräddning. Men när ambulansen förde henne till sjukhus kunde hon fortfarande inte andas själv, skriver Svenska Dagbladet på nätet.

Livshotande skador

Flickan vårdades under lördagen på Karolinska sjukhuset i Huddinge med livshotande skador, uppgav sjukhusets presstjänst.

På Maria ungdom tar man, enligt överläkaren Stefan Sparring, emot flera fall i veckan.

– Vi har känt till den sedan i våras med några enstaka fall, men nu i höst har det fullständigt exploderat, säger han och varnar för preparatet.

– I överdoser finns det risker för hjärt- och kärlkomplikationer och kramper. Vi ser också att det ger ett snabbt och starkt beroende.

Mefedron säljs helt oreglerat på internetsajter och kallas även bland annat för krabba eller fisk på grund av sin fiskdoft.

Lockar ensamvargar

Under måndagen klassar regeringen ämnet som hälsofarlig vara, vilket innebär att det är förbjudet att hantera ämnet, men inte att konsumera det.

En anledning till hajpen kring mefedron kan vara att de uppmärksammade nätdrogerna DXM och Fenazepram narkotikaklassades under hösten. Efter det har de i princip försvunnit helt och ersatts av bland annat mefedron, eftersom sajterna hela tiden försöker hålla sig på rätt sida av lagen.

Enligt Stefan Sparring lockar nätdrogerna nya grupper.

– Det handlar om ungdomar som inte är ute och festar, utan som snarare är ensamvargar utan socialt nätverk, ofta med svår adhd eller Aspergers. Förr kunde inte de köpa droger eftersom de saknade kontakter, men nu köper de på nätet.

FAKTA

Så beskriver de sina trippar

Här är några exempel på hur unga beskriver ruset av mefedron. Beskrivningarna har de själva lagt ut på olika internetforum.

”Var helt övertygad om att jag skulle kunna ta livet av mig när som helst. Funderade på om inte det var högt nog att hoppa från innergården här där jag bor, men tog mitt förnuft till fånga och lät bli, som tur var.”

”Sedan kröp sig en helt otrolig känsla på, som en bomb landade den i magen och fyllde mig med en extrem lyckokänsla, starkare och mäktigare än någon jag någonsin känt och antagligen kommer att känna.”

”Jag sov väldigt illa den natten, vaknade ofta som fan, kände mig ensam och övergiven, såg hallisar osv.”

Källa: Flashback och nätforumet Kärlek och respekt.

Hannes Delling/TT