3 000 får gå från Electrolux

”Sverige kommer att beröras”

NYHETER

3 000 får gå från vitvarujätten Electrolux.

Det är oklart hur många i Sverige som berörs.

– Sverige kommer att beröras, men det är inte beslutat några siffror för det. Jag kan heller inte nämna några orter, säger Mattias Rådström, presstalesman för Electrolux till aftonbladet.se.

Electrolux presschef Anders Edholm säger till TT att fler tjänstemän än arbetare kommer att beröras.

3 000 anställda i Sverige

Electrolux har runt 3 000 anställda i Sverige: runt 700 i Mariestad, 350 i Motala, 500 i Ljungby och runt 800 på huvudkontoret i Stockholm.

I hela världen är antalet anställda 57 000.

Orsaken till neddragningarna är en vikande efterfrågan. Målet för 2008 kommer inte att nås, skriver man i ett pressmeddelande.

Electrolux räknar med att spara 1,1 miljarder årligen på de nedskärningar som nu görs och som ska genomföras under 2008 och 2009.

Tidigare varsel

När de anställda får veta vilka orter som berörs kan man i dag inte säga något om.

Tidigare i höst varslade Electrolux 51 av sina 530 anställda vid anläggningen i Ljungby där man bland annat tillverkar tvättmaskiner och torktumlare för hotell och restauranger.

Drygt 500 anställda på Electrolux i Mariestad fick i mitten av november veta att de får extra ledigheter på grund av tillfälliga produktionsstopp där. Alltför välfyllda lager är orsaken. I våras varslades 128 anställda som nu lämnat fabriken i Mariestad.